Bale berminat dengan MLS

MADRID, 3 MEI – Gareth Bale mengatakan bahawa dia berminat untuk bermain di Major League Soccer (MLS) di Amerika Syarikat (AS) sekiranya dia meninggalkan Real Madrid.

Bale sukar menjadi pemain kesebelasan utama dalam pasukan Zinedine Zidane musim ini dan pemain berusia 30 tahun itu hampir meninggalkan Madrid musim panas yang lalu, sebelum perpindahannya ke kelab China Jiangsu Suning gagal.

Mana-mana kelab MLS yang berminat untuk menandatangani Bale kemungkinan harus mengatasi implikasi kewangan yang besar dari perjanjian.

Kontrak Bale bersama Real Madrid berakhir pada tahun 2022 dan pendapatannya hampir 30 juta euro (AS$33 ​​juta) setahun sebelum cukai. “Saya sangat menyukai liga MLS,” kata Bale kepada podcast Hat-Trick dalam episod yang dikeluarkan baru-baru ini.

“Saya rasa MLS semakin berkembang pesat selama bertahun-tahun. Ketika kami datang kesana bermain di pra-musim, ia perlawanan yang sukar, standardnya menjadi jauh lebih baik. Kelab-kelab bertambah baik, kemudahannya bertambah baik, stadium juga bertambah baik.

Kontrak Bale bersama Real Madrid berakhir pada tahun 2022 dan menurutnya dia sangat menyukai liga MLS. – AP

“Saya fikir ia adalah liga yang sedang meningkat naik dan semakin meningkat. Saya rasa lebih banyak pemain mahu datang ke AS sekarang dan bermain. Saya pasti akan berminat dengannya.”

Bale tetap cergas ketika berada di rumah sejak penularan wabak koronavirus, pemain sedang menunggu untuk melihat apakah La Liga dapat kembali semula, dengan rancangan untuk memulakan semula permainan di belakang pintu tertutup pada bulan Jun nanti.

“Kelab ini menghantar program latihan setiap dua minggu kepada kami,” kata Bale.

“Kami tetap melakukan latihan, anda boleh mengubahnya sedikit jika anda ingin melakukan sedikit lebih banyak atau sedikit bergantung pada bagaimana kemampuan anda.

“Kami mempunyai garis panduan dan kami melakukan yang terbaik yang kami boleh lakukan buat masa ini.” – AFP