Bale hulur sumbangan kepada Hospital Cardiff

LONDON, 23 APRIL – Penyerang Wales Gareth Bale berkata kelmarin bahawa dia telah mendermakan 500,000 pound sterling kepada sebuah hospital di mana dia dilahirkan bagi membantu memerangi pandemik koronavirus.

Pemain Real Madrid, Bale, 30, yang memenangi Liga Juara-juara sebanyak empat kali sejak menyertai gergasi Sepanyol pada tahun 2013, membuat pengumuman itu menerusi Twitter yang dipaparkan oleh Lembaga Kesihatan Cardiff dan Vale.

“Saya membuat video ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan NHS atas usaha keras dan pengorbanan mereka semasa krisis koronavirus,” katanya.

“Hospital Universiti Wales menjadi tempat yang istimewa di hati saya. Ia tempat di mana saya dilahirkan dan memberikan sokongan hebat kepada kawan-kawan saya, keluarga saya, dana komiti ini secara meluas. Saya dan keluarga ingin menunjukkan sokongan kami. Teruskan kerja baik anda, anda melakukan kerja yang hebat, dan terima kasih banyak-banyak,” tambahnya.

Sejak kelmarin, 624 orang telah terkorban kerana wabak itu di Wales dengan lebih 8,000 kes direkodkan.

La Liga Sepanyol telah digantung sejak 12 Mac ke-rana penularan wabak tetapi pihak berkuasa bola sepak di negara itu telah bersetuju untuk kembali dengan melaksanakan protokol kepada pemain profesional.

Presiden liga, Javier Tebas minggu lalu berkata perlawanan mungkin disambung semula awal bulan hadapan, meskipun perintah berkurung telah dilanjutkan di seluruh negara kepada 9 Mei Sabtu lalu yang mungkin membatalkan rancangan tersebut. – AFP

Gareth Bale telah mendermakan 500,000 ribu pound kepada sebuah hospital di mana dia dilahirkan bagi membantu melawan pandemik koronavirus . – AP