Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

BAM bincang penstrukturan semula esok

-

KUALA LUMPUR, 27 DIS – Pelan penstrukturan semula barisan kejurulatihan dan pemain Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dijangka diputuskan esok.

Timbalan Pengarah Kejurulatihan BAM, Rexy Mainaky berkata perkara itu akan dibincangkan pada mesyuarat Jawatankuasa Kejurulatihan dan Latihan (C&T) yang dipengerusikan oleh Datuk Kenny Goh.

“Saya tidak boleh komen lebih lanjut kerana Selasa baru ada mesyuarat C&T. Selepas itu baru kami tahu (perincian dan pelan penstrukturan semula),” jawabnya ringkas ketika ditemui selepas majlis penutup kejohanan Purple League Pro-Am 2021 (PLPA), kelmarin.

Khamis lalu, Presiden BAM, Tan Sri Mohamad Norza Zakaria berkata penstrukturan semula akan dilakukan berikutan prestasi tidak menentu yang ditampilkan skuad kebangsaan pada sembilan kejohanan terakhir bermula dengan Piala Sudirman di Vantaa, Finland, September lalu.

Rexy turut menjelaskan bahawa gandingan pemain beregu campuran, Chan Peng Soon, yang merupakan pemenang pingat perak Olimpik Rio 2016 bersama Valeree Siow, belum dimuktamadkan.

“Setakat ini Peng Soon berpasangan dengan Valeree, (tetapi) itu kami masih perlukan masa untuk mereka lebih satu hati, mengerti (memahami) satu sama lain. Gandingan belum muktamad,” kata bekas juara dunia dan Olimpik dari Indonesia itu.

Ditanya mengenai perancangan bagi pemain elit pada tahun depan, beliau berkata kempen 2022 dijangka bermula dengan siri kejohanan di Eropah menerusi Terbuka Jerman dari 8-13 Mac, All England (16-20 Mac) dan Terbuka Switzerland (22-27 Mac), sebelum beralih ke Asia untuk Piala Thomas dan Uber (8-15 Mei). – Bernama

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -