Bangkit bersama membanteras penularan wabak COVID-19

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar oleh Muiz Matdani

Ketika dunia masih di bawah ancaman penularan COVID-19, jalan terbaik untuk mencegah penularannya adalah dengan mematuhi beberapa langkah penjagaan diri seperti mencuci tangan dengan sabun, melakukan penjarakan fizikal, memakai pelitup muka dan sebagainya.

Sejak negara kita digemparkan sekali lagi dengan berita kes baharu tempatan pada 7 Ogos lalu, Kementerian Kesihatan telah mengemaskinikan garis panduan pemakaian pelitup muka, dengan sesiapa didapati gagal mematuhi arahan pemakaiannya, boleh dikenakan kompaun berjumlah $100 di bawah Bab 62 (A) Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204.

Pemakaian pelitup muka ini diwajibkan ketika berada di dalam dan luar ba ngunan atau di tempat yang sesak bagi mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Namun, segelintir masyarakat kurang mempraktikkan beberapa tips ketika memakainya.

Tatatertib membuang pelitup muka

Pembuangan pelitup muka mestilah dilakukan dengan cara yang betul bagi mengelak penularan wabak. Namun, perkara ini diambil ringan oleh sesetengah masyarakat tanpa terfikir akan bahayanya.

Cara termudah untuk membuang pelitup muka adalah melipatkan pelitup muka tersebut dan gulung serta diikat gulungan tersebut agar tidak ditiup angin dan buang ke dalam tong sampah. Begitu juga ketika baru sampai di rumah, pelitup muka tidak seharusnya dibuka terlebih dahulu. Pastikan anda memakai sanitasi tangan sebelum memasuki rumah, simpan kasut di luar rumah, dan terus masuk ke dalam bilik air untuk membuka baju dan seluar dan dimasukkan ke dalam mesin cuci, dan barulah pelitup muka dibuka dan seterusnya mandi.

Kelihatan seorang warga emas mendapatkan pemeriksaan suhu badan sebelum memasuki pusat vaksinasi untuk mendapatkan suntikan vaksin.
Penggunaan aplikasi BruHealth adalah digalakkan bagi semua rakyat dan penduduk di negara ini ketika memasuki mana-mana bangunan kerajaan atau gedung-gedung membeli-belah.

Penjarakan fizikal mainkan peranan penting

Kementerian Kesihatan Brunei Darussalam telah menyeru dan memberikan penekanan kepada orang ramai terhadap kepentingan penjagaan kesihatan seperti mencuci tangan dengan sabun, menggunakan pensanitasi tangan, memakai pelitup muka dan mengamalkan serta amalan penjarakan fizikal.

Menurut kajian yang diperoleh, kadar kelajuan titisan cecair ketika bersin dianggarkan 150kmsj dan boleh tersebar antara 1m hingga 2m. Berdasarkan kajian-kajian saintifik terhadap COVID-19 bahawa virus menyerang melalui saluran pernafasan.

Asasnya ialah semakin dekat kita dengan orang yang telah dijangkiti COVID-19 semakin tinggi peluang untuk kita terkena jangkitan.

Jarak 1m ini disokong Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan majoriti negara menggunakan jarak ini sebagai jarak minimum untuk penjarakan fizikal seperti China, Hong Kong, Denmark, Perancis, Malaysia dan di negara kita sendiri.

Terdapat juga beberapa negara menetapkan jarak minimum berbeza seperti Korea Selatan (1.4m), Australia, Jerman, Itali (1.5m), Amerika Syarikat (1.8m) dan UK, Kanada serta Sepanyol (2m). Walau bagaimanapun, faktor masa juga harus diambil kira, di mana semakin lama kita berada dengan orang yang dijangkiti semakin tinggilah risiko kita hadapi.

Justeru, dengan melakukan penjarakan fizikal dengan jarak 1m atau 2m dapat mengelakkan seseorang itu dari risiko daripada dijangkiti oleh individu positif. Dalam masa yang sama, melalui penjarakan fizikal ini juga dapat membantu mengawal statistik penularan wabak COVID-19 yang kini sedang melanda di negara ini.

Penggunaan BruHealth

Perkembangan teknologi maklumat dan infokomunikasi dalam era Revolusi Perindustrian 4.0 ini adalah sangat dinamik dan pesat. Pelaburan pihak kerajaan dalam mendapatkan faedah daripada perkembangan teknologi, khususnya kecerdasan buatan (AI) membawa satu lagi mercu tanda dalam perkembangan teknologi di negara ini, termasuklah Kementerian Kesihatan.

Pada 5 Mei 2020, aplikasi BruHealth telah diperkenalkan kepada orang ramai yang pada awalnya bertujuan bagi perlaksanaan pelan pengurangan langkah-langkah penjarakan sosial bagi pengawalan wabak COVID-19.

Satu inisiatif Kementerian Kesihatan bagi mengembangkan lagi prinsip one patient one record, Mini Hospital Information System Platform juga dikenalkan melalui aplikasi ini. Selain mengukuhkan lagi sistem one patient one record yang memang menjadi matlamat kementerian ini, ia juga mendukung inisiatif Kementerian Kesihatan dalam menyediakan patient-centred care, di samping menjaga keselamatan dan meningkatkan kualiti perkhidmatan yang diberikan kepada orang ramai.

Kementerian Kesihatan menyeru bagi ramai lagi pengguna BruHealth untuk membuat pengenalan diri bagi membolehkan kelengkapan data peribadi mereka. Sehubungan itu juga, bagi membendung penularan wabak COVID-19 di negara ini, orang ramai adalah dinasihatkan untuk sentiasa menggunakan aplikasi BruHealth agar ia dapat membantu pihak tertentu membuat pengesanan kontak jika terjadi perkara-perkara yang tidak diingini berlaku.

Baru-baru ini, Kementerian Kesihatan dengan kerjasama beberapa pihak pe nguatkuasa seperti Pasukan Polis Diraja Brunei telah mengadakan satu kempen pemeriksaan BruHealth dengan tujuan untuk memastikan tiada ada pelanggaran kod BruHealth di kalangan orang ramai.

Bagi mereka yang mempunyai kod berwarga hijau dan kuning dibenarkan untuk keluar rumah atau membeli-belah di kedai-kedai atau pasar raya. Manakala bagi mereka yang memiliki kod berwarna merah atau ungu adalah ditegah sama sekali untuk keluar rumah atau melanggar peraturan kuarantin yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Sabar kunci membendung COVID-19

Wabak COVID-19 yang melanda dunia pada hari ini adalah suatu ujian besar bagi manusia sejagat. Ini kerana, virus COVID-19 ini adalah suatu pandemik yang menakutkan. Beratus ribu kematian dilaporkan akibat daripada sera ngan wabak ini di serata dunia, bahkan di negara-negara maju yang mempunyai peralatan kesihatan dan saringan yang serba canggih. Ini juga sebagai suatu petanda bahawa wabak ini tidak mengira bangsa, kulit, rupa mahupun status ekonomi.

Sebagai umat Islam, seharusnya kita mengambil pengajaran dan hikmah daripada musibah COVID-19 ini. Dalam kata lain, setiap yang berlaku dalam kehidupan bagi orang yang beriman, sarat dengan hikmah dan bukanlah sia-sia.

Amat merugikan jika seorang Muslim hanya beranggapan bahawa virus COVID-19 ini adalah jangkitan penyakit semata-mata. Bahkan, yang lebih utama ialah Allah memperlihatkan kepada manusia bahawa Dialah yang mempunyai kuasa untuk menghidupkan sesuatu, mencipta, mematikan dan melenyapkan.

Menurut pandangan para ulama, sabar bermaksud menahan diri daripada berbuat sesuatu dan tidak mudah putus asa. Justeru, sabar boleh dikategorikan kepada beberapa bahagian, Menahan diri daripada perasaan gelisah, tidak tenteram, berfikir perkara yang bukan-bukan yang membawa kepada stress atau konflik jiwa dan banyak lagi.

Amalkan ‘vaksin ketuhanan’

Di antara ujian yang masih menekan dunia ialah ketakutan kepada wabak koronavirus dan ditambah dengan kemunculan varian baharu akhir-akhir ini yang menurut pakar lebih pantas merebak dan mudah menular.

Oleh itu, belumlah sampai masanya untuk kita mengambil ringan dengan situasi hari ini. Tetapi masih sahaja perlu untuk terus berhati-hati, dengan mematuhi protokol kesihatan di samping konsisten mengamalkan ‘vaksin ketuhanan’, selaku perisai diri.

Penduduk dan rakyat di negara ini diseru untuk terus berwaspada dan sentiasa mengamalkan ‘vaksin ketuhanan’ selaku perisai diri daripada ancaman virus, di samping terus mematuhi protokol kesihatan yang ditetapkan.

Daripada pengamatan dan pengalaman, penggunaan ‘vaksin ketuhanan’ sangat memberangsangkan bagi Negara Brunei Darussalam dan buktinya negara mengalami keajaiban kerana sudah lebih tempoh setahun tidak mencatatkan sebarang jangkitan tempatan. Apa yang dimaksudkan dengan ‘vaksin ketuhanan’? Itulah zikir, doa, Al-Quran dan juga sedekah.