Bangku ringkas moden sebagai hiasan tambahan

Oleh Amri HTZ

Mendapatkan bangku yang sesuai untuk meja tambahan dalam ruangan bilik tamu setentunya agak sukar terutamanya jika ia direka dalam warna yang berlainan daripada kebiasaan.

Selain daripada warna, ukuran bangku yang terjual setentunya tidak selalu menepati dengan apa yang diperlukan dan hal ini membuatkan diri para penghias runsing untuk menyelesaikannya.

Dengan berbekalkan modal dan peralatan yang bersesuaian, atasi masalah sedemikian dengan mereka sendiri bangku kecil yang cukup mudah dan ringkas dilakukan walaupun anda seorang wanita.

Persediaan sebelum memulakan projek

Bagi mereka bangku kecil ini, beberapa barangan yang perlu disediakan adalah gergaji bulat (circular saw), gergaji tangan, mesin kertas pasir, kertas pasir, gerudi, pita pengukur, berus cat, mesin plate joiner atau biscuit joiner, kepingan papan, gam kayu, varnis, skru kayu, wood filler, pensel atau pen penanda dan pengepit kayu.

Berhati-hati mengendalikan peralatan

Untuk langkah pertama pembuatan, papan-papan yang telah disediakan akan dicantumkan menjadi sekeping berukuran 45sm x 30sm. Di sini anda mempunyai pilihan sama ada memotongkan papan yang disediakan menjadi 45sm panjang lebih awal atau pada akhir proses apabila kesemua papan telah dicantumkan.

Papan permukaan atas bangku yang akan dicantumkan dengan rangka sisi (kayu 2” x 1”) menggunakan teknik biscuit joiner.
Bahagian yang diberikan anak panah menandakan kedudukan skru untuk mengekalkan rangka kaki bangku.
Kawasan di mana lubang skru ditebuk dan ditempatkan akan ditutup menggunakan wood filler.
Proses mencantumkan keseluruhan bahagian kaki bangku.
Papan permukaan atas atau tempat duduk yang perlu disapukan varnis bagi melindunginya daripada kekotoran.

Kelebihan melakukannya setelah papan-papan dicantumkan adalah awda akan dapat ukuran yang tepat di akhir proses memandangkan ketika proses percantuman papan menjadi sekeping menggunakan pengepit kayu, pada kebiasaannya disebabkan tekanan, kedudukan susunan papan akan sedikit berubah.

Papan-papan yang akan dicantumkan perlulah mempunyai sudut sisi yang rata. Untuk ini, gunakan mesin pemotong kayu bangku atau gergaji bulat dengan menjadikan sekeping kayu sebagai panduan untuk menetapkan kedudukan gergaji apabila disorong. Kesemua sudut papan tadi yang telah diratakan akan dicantumkan menggunakan pengepit kayu dan gam kayu dan biarkan gam mengering selama 24 jam.

Papan untuk permukaan atas bangku pada bahagian sisinya akan direka bahagian sokongan selain sebagai penghias bangku. Kayu berukuran 2″ x 1″ akan digunakan dengan ukuran 50sm panjang dua batang dan 35sm panjang dua batang. Keseluruhan bahagian hujung kayu ini akan dipotongkan dengan sudut 45 darjah sekali gus akan menjadikan ukuran bahagian dalam kayu menjadi 30sm (untuk kayu 35sm panjang) dan 45 sm (kayu 50sm panjang). Ketika kayu dipotong, pastikan bahagian sudut 45 darjah adalah ketika kayu didirikan di mana bahagian 1″ pada bahagian bawah dan 2″ pada bahagian sisi.

Kayu yang telah dipotongkan ini akan dicantumkan menggunakan teknik biscuit joiner. Jika peralatan ini tidak dimiliki atau sukar untuk didapatkan, penggunaan dowel sudah cukup memadai. Selain itu, dengan hanya menggunakan gam kayu juga cukup kukuh di mana anda perlu memastikan keseluruhan sudut cantuman mempunyai permukaan rata dan bersih sebelum menyapukannya menggunakan gam kayu.

Sementara menunggu gam mengering, gunakan masa yang ada untuk mereka kaki bangku. potongkan kayu berukuran 2″x2″ dengan ukuran 38sm panjang untuk empat batang, kayu berukuran 31sm panjang (4 batang) dan kayu berukuran 19sm panjang (empat batang).

Setelah memotongkannya, potongan-potongan kayu tadi bolehlah dicantumkan untuk mereka struktur kaki bangku. Mulakan proses cantuman dengan mencantumkan kayu berukuran 38sm panjang untuk kaki bangku (dalam kedudukan berdiri) dengan kayu berukuran 31sm pada bahagian atas kaki bangku menggunakan skru sebagai kayu sokongan. Menggunakan kayu berukuran sama, cantumkan kayu tersebut pada bahagian bawah kaki bangku tadi dengan memberikan ruangan lebih kurang 3″ daripada bahagian hujung sebelum mengekalkannya menggunakan skru. Lakukan langkah yang sama untuk mereka satu lagi bahagian utama kaki bangku.

Untuk kayu berukuran 19sm yang telah dipotongkan, ia juga akan dicantumkan menggunakan teknik dan kedudukan yang sama seperti bahagian kayu sokongan yang telah dicantumkan pada kaki bangku (kayu 31sm). Perbezaannya, dari segi kepanjangan, ia adalah bagi mengikuti bentuk permukaan atas bangku yang telah direka sebelumnya. Untuk menutupi permukaan skru yang dirasakan mengganggu hasil akhir rekaan, tutup atau isikan ruangan tersebut menggunakan wood filler.

Bangku yang telah siap dicantumkan keseluruhannya perlu digosok menggunakan kertas pasir 600 grit dan diakhiri dengan 1,000 grit sebelum memulakan proses pengecatan. Permukaan yang telah rata digosok bolehlah disapukan dengan warna pilihan (untuk kaki bangku). Bagi papan permukaan atas atau tempat duduk bangku, pada projek ini, warna asal kayu akan dikekalkan dengan hanya menyapukan varnis berwarna jernih untuk melindunginya sementara warna kelabu untuk bahagian kaki bangku.

Sebagai langkah terakhir, anda hanya perlu mencantumkan bahagian papan permukaan atas bangku dan kaki bangku menggunakan skru. Sebelum memasangkan skru, pastikan panjang skru yang digunakan tidak melebihi ketebalan kayu pada bahagian kaki bangku dan papan permukaan atas. Setentunya anda tidak inginkan skru menembusi permukaan kayu sekali gus merosokkan rekaan atau tanpa disedari, duduk di atasnya!