Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Bangladesh gantung lesen pelihara gajah

  DHAKA, 26 FEB – Mahkamah Bangladesh kelmarin melarang pengambilan gajah dari hutan, satu tindakan yang dipuji oleh aktivis hak asasi haiwan sebagai perintah yang menjadi mercu tanda untuk membantu menghentikan kekejaman.
   
  Kumpulan hak asasi manusia berkata, perintah mahkamah tinggi untuk menggantung lesen akan menghentikan penyeksaan gajah Asia yang dikurung bagi tujuan latihan.
   
  “Mahkamah tinggi hari ini menggantung semua lesen untuk pemeliharaan gajah,” kata timbalan peguam negara, Amit Das Gupta, kepada AFP.
   
  Bangladesh pernah menjadi salah satu rumah utama bagi gajah Asia.
   
  Tetapi pemburuan haram dan kehilangan habitat telah menyaksikan bilangannya semakin berkurangan sehingga kini ia diisytiharkan sangat terancam di negara Asia Selatan itu.
   
  Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semula Jadi (IUCN) berkata, terdapat hampir 100 ekor gajah Asia dalam kurungan di Bangladesh, hampir separuh daripada jumlah gajah yang tinggal di dalam hutan negara itu.
   
  Ketika pembalakan dan pertanian menceroboh kawasan habitat gajah, gajah muda akan ditangkap di bukit utara dan tenggara negara itu.
   
  Jabatan perhutanan sebelum ini telah mengeluarkan lesen kepada kumpulan pembalakan yang menggunakan gajah untuk menyeret balak atau kepada kumpulan sarkas untuk mengambil haiwan itu.
   
  Tetapi Gupta berkata, gajah itu dieksploitasi dan digunakan untuk mengemis dan disalahgunakan untuk kepentingan kewangan, di mana ia telah dianggap sebagai melanggar syarat lesen. – AFP
   
  Gambar Envato
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...