Friday, September 30, 2022
23.3 C
Brunei

Bangladesh giat kempen vaksinasi COVID-19

-

DHAKA – Bangladesh mengadakan kempen vaksinasi COVID-19 khas baru-baru ini dengan hampir 6.8 juta orang disuntik dalam satu hari dengan vaksin Sinopharm China, yang merupakan rekod baharu bagi negara ini.

Profesor Meerjady Sabrina Flora, ketua pengarah tambahan Directorate General of Health Services (DGHS) di bawah Kementerian Kesihatan dan Kesejahteraan Keluarga Bangladesh, mengatakan kepada Xinhua “Kami telah membuat pengaturan untuk memberikan vaksin yang sama di seluruh negara sehingga tidak ada kekeliruan pada masa depan. Dos Sinopharm sedang divaksinasi di seluruh negara di bawah kempen ini.”

Menurut DGHS, 90.12 peratus dari 7.5 juta warga yang disasarkan diberi vaksin selama kempen khas itu. Jumlah yang disuntik dalam satu hari adalah rekod baharu bagi negara ini. Dia juga memperkenalkan pemacu vaksinasi adalah salah satu daripada banyak program yang memperingati ulang tahun kelahiran Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina ke-75.

Semasa lawatan ke pusat vaksin di Dhaka, banyak orang dilihat menerima dos vaksin Sinopharm. Md Yusuf Ali, seorang penghuni Dhaka, sangat gembira menerima vaksin Sinopharm COVID-19 pertamanya.

“Saya memang tahu kempen vaksinasi sedang berlangsung di sini sempena ulang tahun Perdana Menteri Sheikh Hasina,” katanya kepada Xinhua.

“Oleh itu, saya menerima dos vaksin pertama saya. Saya mengambil vaksin Sinopharm hari ini,” katanya sementara banyak yang lain beratur untuk menerima dos vaksin pertama mereka.

Doktor Minara Zaman, yang bekerja sebagai pengurus teknikal di BRAC, sebuah organisasi pembangunan bukan kerajaan yang berpusat di Bangladesh, mengatakan mereka menjalankan pusat vaksinasi ini di bawah pengawasan BRAC bekerjasama dengan Dhaka City Corporation dan Jabatan Kesihatan di bawah Kementerian Kesihatan dan Kesejahteraan Keluarga Bangladesh.

“Di sini diberikan dos vaksin Sinopharm,” katanya, sambil menambah mereka yang telah mendaftar atau yang tidak mempunyai pendaftaran tetapi berusia lebih dari 50 tahun akan dapat vaksin.

Bangladesh setakat ini menerima 55 juta dos vaksin termasuk hampir 35 juta dos Sinopharm, 13.6 juta dos Oxford-Astrazeneca, 5.5 juta dos Moderna, dan 1.1 juta dos Pfizer-BioNTech, menurut media tempatan. – Xinhua

Kelihatan orang awam menerima suntikan dos vaksin Sinopharm di Dhaka, Bangladesh. – Xinhua
Seorang petugas kesihatan menyediakan dos vaksin Sinopharm. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -