Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB – Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk ternakan tempatan memandangkan pasaran vaksin tempatan semasa untuk FMD berkembang pesat.

  “Kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin FMD untuk ternakan tempatan dan berbanding daripada mengimport,” kata menteri itu semasa sesi soal jawab di parlimen negara kelmarin, agensi berita Nasional Bangladesh Sangbad Sangstha (BSS) melaporkan.

  Menteri itu mengatakan vaksin jenis ini akan dihasilkan secara tempatan tidak lama lagi dan keputusan telah diambil untuk membina pusat penyelidikan untuk pembuatannya.

  “FMD adalah cabaran besar bagi sektor ternakan di Bangladesh,” katanya, sambil menambah bahawa pada masa ini negara ini memenuhi permintaan untuk vaksin kebanyakannya melalui import. “Kebanyakan haiwan yang dijangkiti FMD masih tidak dirawat kerana ketiadaan vaksin.”

  Sebagai produk tempatan, dia juga berkata, vaksin baharu akan lebih berkesan dan kos efektif daripada yang diimport. “Dalam banyak kes, vaksin yang diimport telah terbukti tidak berbuah untuk ternakan.”

  Vaksin itu dijangka membantu meningkatkan sektor ternakan negara kerana penyakit itu mengalami kerugian sebanyak AS$125 juta setahun.

  Dia berkata harga seunit vaksin akan dikurangkan separuh apabila mereka mula mengeluarkan vaksin di negara ini.- Xinhua

  Gambar fail Xinhua.

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...