Bangladesh terus pindahkan Rohingya

COX’S BAZAR, BANGLADESH, 24 NOV – Bangladesh meneruskan usaha memindahkan pelarian etnik Rohingya ke sebuah pulau terpencil dan tanah rendah, maklum pihak berkuasa hari ini, meskipun menerima kritikan daripada kumpulan bantuan dengan beberapa daripadanya mendakwa mereka dipaksa berpindah.

Hampir 20,000 minoriti yang tiada warganegara itu dihantar ke Pulau Bhashan Char selepas menyelamatkan diri dari Myanmar pada 2017 kerana tindakan kejam tentera.

Bangladesh mahu menempatkan semula 100,000 daripada sekitar sejuta pelarian Rohingya ke pulau berkenaan bagi memindahkan mereka dari kem perlindungan yang padat terletak di tanah besar.

Bagaimanapun, ratusan yang dihantar ke sana ditangkap di bandar yang terletak di pesisiran pantai selepas melarikan diri dari pulau berkenaan, manakala puluhan lagi meninggal dunia pada Ogos selepas sebuah bot nelayan yang membawa pelarian karam.

Timbalan Pesuruhjaya Pelarian Negara, Moozzem Hossain, berkata lagi 2,000 warga Rohingya akan dipindahkan pada minggu ini selepas lebih enam bulan kumpulan terakhir dihantar ke sana.

“Kapal tentera laut akan hantar mereka ke pulau berkenaan esok (Khamis),” katanya.

Agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menandatangani perjanjian dengan pihak berkuasa Bangladesh untuk menyediakan bantuan dan perlindungan kepada pelarian di pulau berkenaan bulan lalu.

Moozzem berkata, pemindahan itu secara keseluruhannya adalah sukarela tetapi ada beberapa pelarian mendakwa mereka dipaksa untuk berpindah ke pulau itu. – AFP

Gambar bertarikh 23 November menunjukkan pakar Palang Merah bercakap kepada komuniti Rohingya. – AFP