Banjir: 25 maut 200,000 dipindahkan

BEIJING, 21 JULAI – Kira-kira 25 orang terkorban selepas hujan mencurah-curah mengakibatkan tanah runtuh dan membanjiri sebuah bandar di tengah China, dengan imej mengejutkan menunjukkan penumpang kereta api bergelut menyelamatkan diri selepas air mencecah paras dada.

Presiden Xi Jinping menggambarkan situasi itu sebagai ‘teramat buruk’ dengan kawalan banjir memasuki ‘peringkat kritikal’ ketika tambak sungai sudah dilimpahi dalam curahan hujan lebat di seluruh wilayah Henan, lapor media kerajaan hari ini.

Sekitar 200,000 penduduk telah dipindahkan di Zhengzhou, kata pegawai kerajaan tempatan, ketika askar mengetuai usaha menyelamat di bandar lebih 10 juta orang yang menyaksikan purata hujan turun bersamaan dengan setahun dalam masa hanya tiga hari.

Turunan hujan di rantau tersebut adalah paling lebat direkodkan sejak 60 tahun lalu.

Hujan ribut menenggelamkan metro Zhengzhou lewat kelmarin, mengorbankan 12 orang dan mencederakan lima yang lain, sementara para pegawai bandar berkata ratusan telah diselamatkan dari jalan bawah tanah (subway).

Orang ramai melihat puluhan buah kereta bertindih a selepas banjir membadai bandar Zhengzhou di wilayah Henan tengah China pada 21 Julai. – AFP

Imej mengerikan turut dikongsi dalam media sosial yang menunjukkan penumpang cemas bergelut dengan air deras yang semakin naik dalam gerabak kereta api.

Para penyelamat memotong bumbung gerabak untuk menarik keluar para penumpang, lapor media tempatan. Yang lain menunjukkan usaha menyelamat pejalan kaki di Zhengzhou daripada arus deras yang menerjah ke laluan jalan.

Kira-kira empat maut dekat bandar Gongyi di mana rumah-rumah dan tembok telah musnah, kata agensi berita rasmi Xinhua, menambah bahawa hujan juga mengakibatkan tanah runtuh.

Pihak berkuasa telah mengeluarkan tahap amaran tertinggi bagi wilayah Henan ketika banjir terus menghambat rantau itu, dengan tanah runtuh menyekat banyak jalan, kampung-kampung dikosongkan dan kawasan besar mengalami gangguan komunikasi.

Ketika skala bencana belum lagi diketahui dan kemusnahan menelan belanja puluhan juta dolar, tentera China berkata ia telah menghindarkan runtuhan empangan Yihetan, kira-kira satu jam perjalanan dari bandar Zhengzhou.

Pada pagi ini, Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) berkata operasi pelepasan air telah dijalankan di empangan dan tentera ‘berjaya membuka alternatif pengalihan banjir baharu’.

Langkah itu bermaksud paras air telah turun dan ‘bahaya telah dikawal secara berkesan’. – AFP