Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Banjir bersejarah di China bunuh 9, amaran dikeluarkan

  BEIJING, 21 JUN – Sembilan orang maut dan enam hilang selepas hujan lebat menyebabkan banjir bersejarah di kawasan luar bandar wilayah Guangdong di selatan China, manakala pihak berkuasa memberi amaran pada hari ini mengenai lebih banyak banjir akan berlaku di bahagian lain negara itu.

  Empat orang maut dan empat hilang, di daerah Meixian di bandar Meizhou di Guangdong, lapor penyiar negeri CCTV semalam. Lima lagi maut di daerah Jiaoling, yang juga di Meizhou.

  Hujan paling lebat berlaku dari Ahad hingga Selasa, menumbangkan pokok dan rumah yang runtuh. Sebuah jalan menuju ke daerah Meixian runtuh sepenuhnya semasa hujan lebat. Sungai Songyuan, yang berliku melalui Meizhou, mengalami banjir terbesar yang direkodkan, menurut CCTV.

  Anggaran kerugian ekonomi langsung ialah 3.65 bilion yuan (AS$502 juta) di daerah Jiaoling, manakala di daerah Meixian, kerugian ialah 1.06 bilion yuan (AS$146 juta).

  Bahagian lain di negara itu juga menghadapi hujan lebat dan cuaca ekstrem dalam tempoh 24 jam akan datang, dengan Pusat Meteorologi Negara mengeluarkan amaran untuk beberapa wilayah di selatan dan beberapa tempat di utara.

  Wilayah Henan dan Anhui di tengah China, serta wilayah Jiangsu di pantai dan wilayah selatan Guizhou, semuanya menjangkakan hujan batu dan ribut petir yang kuat, menurut ramalan itu. Hujan boleh setinggi 50 mm hingga 80 mm (1.9 hingga 3.14 inci) dalam satu hari di wilayah Henan, Anhui dan Hubei, kata Pusat Meteorologi Negara.

  Minggu lalu, wilayah selatan Fujian dan Guangxi mengalami tanah runtuh dan banjir ketika hujan lebat. Seorang pelajar maut di Guangxi selepas terjatuh ke dalam sungai yang membesar akibat hujan lebat. – AP

  Pasukan penyelamat melihat di bawah kenderaan di kawasan terjejas banjir di Perbandaran Sishui di Daerah Pingyuan, Bandar Meizhou, Wilayah Guangdong, selatan China, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...