Wednesday, May 29, 2024
25.1 C
Brunei

  -

  Banjir kilat dan lahar sejuk bunuh 15 orang di Sumatera

  PADANG, 12 MEI – Hujan lebat dan aliran lahar sejuk dan lumpur yang mengalir menuruni lereng gunung berapi di pulau Sumatera, Indonesia mencetuskan banjir kilat yang mengorbankan sekurang-kurangnya 15 orang dan mencederakan beberapa yang lain, kata pegawai hari ini.

  Hujan monsun dan lumpur besar akibat aliran lahar sejuk di Gunung Marapi menyebabkan sebatang sungai pecah tebingnya dan merobek perkampungan lereng gunung di daerah Agam dan Tanah Datar di wilayah Sumatera Barat sebelum tengah malam semalam. Banjir itu menghanyutkan orang ramai dan menenggelamkan lebih 100 rumah dan bangunan, kata jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Negara, Abdul Muhari.

  Lahar sejuk adalah campuran bahan gunung berapi dan kerikil yang mengalir menuruni cerun gunung berapi semasa hujan.

  Menjelang hari ini, penyelamat telah mengeluarkan 11 mayat di perkampungan Canduang yang paling teruk terjejas dan menemui empat lagi mayat di kampung jiran Sungai Pua, kata Muhari.

  Agensi itu berkata dalam satu kenyataan bahawa sekurang-kurangnya tujuh penduduk kampung cedera akibat banjir kilat, dan penyelamat sedang mencari mangsa lain yang mungkin. Ia berkata 60 orang telah melarikan diri ke pusat perlindungan sementara kerajaan.

  Bencana itu berlaku hanya dua bulan selepas hujan lebat mencetuskan banjir kilat dan tanah runtuh di daerah Pesisir Selatan dan Padang Pariaman, Sumatera Barat, mengorbankan sekurang-kurangnya 21 orang dan lima lagi hilang.

  Gunung Marapi setinggi 2,885 meter (9,465 kaki) meletus akhir tahun lalu membunuh 23 pendaki yang terperangkap dengan letusan mengejut pada hujung minggu. Gunung berapi itu kekal pada tahap ketiga tertinggi daripada empat tahap berjaga-jaga sejak 2011, menunjukkan aktiviti gunung berapi melebihi normal di mana pendaki dan penduduk kampung mesti tinggal lebih daripada 3 kilometer (1.8 batu) dari puncak, menurut Pusat Vulkanologi dan Mitigasi Bencana Geologi Indonesia.

  Marapi terkenal dengan letusan mengejut yang sukar diramal kerana sumbernya cetek dan hampir ke puncak, dan letusannya tidak disebabkan oleh pergerakan magma yang mendalam, yang mencetuskan gegaran yang didaftarkan pada monitor seismik.

  Marapi telah aktif sejak letusan pada Januari 2023 yang tidak menyebabkan kemalangan jiwa. Ia adalah antara lebih daripada 120 gunung berapi aktif di Indonesia, yang terdedah kepada pergolakan seismik kerana lokasinya di ‘Lingkaran Api’ Pasifik, lengkok gunung berapi dan garisan sesar mengelilingi Lembangan Pasifik. – AP

  Seorang lelaki berjalan melepasi serpihan kereta dan motosikal yang dihanyutkan banjir kilat di Agam, Sumatera Barat, Indonesia, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis temukan anggota badan ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh di India

  NEW DELHI, 29 MEI – Anggota badan yang disyaki milik seorang ahli parlimen Bangladesh yang dibunuh semasa lawatan ke India, telah ditemukan dalam tangki septik...