Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Banjir kilat ragut 14 nyawa

JOHANNESBURG, 5 DIS – Sekurang-kurangnya 14 orang maut dan beberapa lagi masih hilang akibat banjir kilat ketika mengambil bahagian dalam upacara keagamaan, menurut perkhidmatan kecemasan semalam.

Jurucakap Perkhidmatan Pengurusan Kecemasan Kota Johannesburg, Robert Mulaudzi, berkata sekumpulan 33 penganut menyertai upacara gereja di tebing sungai Jukskei apabila banjir melanda kelmarin.

Katanya, awalnya sembilan mayat ditemui namun terus meningkat selepas lima lagi mayat ditemui dan angka tepat tidak boleh diberikan ketika ini berikutan masih ramai yang hilang.

“Paderi yang mengetuai upacara itu, termasuk pembaptisan, terselamat.

“Dua orang hanyut dan disahkan meninggal dunia di tempat kejadian, manakala 12 lagi mayat telah ditemui,” katanya. Pekerja penyelamat dan bomba masih mencari orang yang hilang, tetapi perkhidmatan kecemasan berkata peluang untuk menemui mereka hidup-hidup semakin pudar.

Peningkatan air secara tiba-tiba adalah perkara biasa di bahagian Johannesburg, di mana ribut berlaku hampir setiap malam semasa musim panas selatan.

Mulaudzi berkata orang ramai mempunyai akses percuma ke sungai dan mengamalkan agama mereka di mana mereka mahu.

“Namun, kita mesti memperhebatkan kempen kesedaran untuk mengelakkan tragedi sebegini,” katanya. – AFP

Anggota menyelamat membawa mayat mangsa banjir yang dikeluarkan dari sungai Jukskei di Johannesburg pada 4 Disember 2022. – AP
Artikel sebelum iniAtlet para Brunei sambar perak
Artikel seterusnyaBFA pupuk bakat si cilik
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -