Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Banjir ‘teruk’ dijangka landa selatan China

  BEIJING, 21 APRIL – Banjir teruk ‘dilihat berlaku sekali dalam satu abad’ dijangka melanda sebahagian kawasan selatan China, kata media kerajaan hari ini, ketika hujan lebat mendorong pihak berkuasa meningkatkan langkah berjaga-jaga bencana.

  Hujan lebat telah melanda wilayah Guangdong sejak Khamis, menyebabkan saluran air melimpah di Delta Sungai Pearl, pusat pengeluaran China.

  Amaran cuaca dikeluarkan di sebahagian besar kawasan tengah Guangdong, dengan pejabat cuaca negara memberi amaran tentang ribut besar di kawasan pantai pada petang Ahad hingga Isnin.

  Rakaman udara oleh penyiar kerajaan CCTV pada hari ini menunjukkan air banjir keruh menghampiri paras jalan di beberapa bandar, menyebabkan bangunan rendah ditenggelami air dan pagoda yang menjulang tinggi terjulur keluar dari banjir.

  Memetik biro hidrologi wilayah, CCTV berkata tiga lokasi di lembangan Sungai Bei akan ‘mengalami banjir yang dilihat sekali dalam satu abad… akibat kesan hujan lebat’.

  Banjir teruk ‘sekali dalam satu abad’ dijangka landa kawasan selatan China. – Agensi

  Banjir sehingga 5.8 meter melebihi had amaran akan melanda kawasan itu bermula awal pagi Isnin, menurut CCTV.

  Beberapa tempat lain akan mengalami banjir teruk yang dilihat sekali setiap 50 tahun, katanya.

  Delta Sungai Mutiara adalah salah satu kawasan paling padat penduduk di China, dengan Guangdong sahaja tempat tinggal kepada kira-kira 127 juta orang.

  Pihak berkuasa telah melancarkan respons kecemasan tahap tiga di Guangdong, yang kedua terendah dalam sistem empat peringkat, menurut CCTV.

  Sebahagian wilayah bersebelahan Jiangxi dan Fujian juga diramalkan akan mengalami ribut hujan yang teruk pada petang ini.

  China memang tidak asing dengan cuaca ekstrem tetapi beberapa tahun kebelakangan ini, negara itu dilanda banjir dan kemarau yang teruk serta gelombang haba ekstrem. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...