Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Bank Baiduri berjaya kitar semula 60kg sampul raya

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 18 JUN – Bank Baiduri melalui kempen kitar semula sampul rayanya, Bisaitah Recycle, telah berjaya mengumpul dan mengitar semula 60kg sampul raya, baru-baru ini.

  Dilancarkan pada April 2024, inisiatif tersebut bertujuan untuk menggalakkan kemampanan alam sekitar dan mengurangkan sisa semasa musim perayaan.

  Kempen Bisaitah Recycle merupakan bahagian penting dalam usaha tanggungjawab sosial korporat (CSR) alam sekitar Bank Baiduri yang lebih luas, memfokuskan pada sisa sifar, menyokong sebab hijau dan meningkatkan kesedaran awam tentang isu iklim.

  Dengan menggalakkan masyarakat mengitar semula sampul raya terpakai atau lama mereka dan sampul perayaan lain, Bank Baiduri menyasarkan untuk memupuk budaya pengurusan sisa yang bertanggungjawab dan kesedaran alam sekitar.

  Sepanjang kempen tersebut, tong kutipan telah diletakkan di cawangan Bank Baiduri terpilih di seluruh Daerah Brunei Muara, Tutong dan Belait.

  Sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai menyerlahkan komitmen masyarakat terhadap kemampanan dan kesediaan mereka untuk mengambil bahagian dalam inisiatif hijau.

  Ketua Pegawai Eksekutif Bank Baiduri, Ti Eng Hui, berterima kasih kepada semua peserta, menyatakan, “Kami amat menghargai sokongan masyarakat dalam menjayakan kempen kitar semula ini.”

  “60kg kertas yang dikitar semula adalah bukti apa yang boleh kita capai apabila kita bekerja bersama ke arah matlamat kolektif ini bukan sahaja membantu mengurangkan sisa tetapi juga meningkatkan kesedaran tentang kepentingan kitar semula dan penggunaan yang bertanggungjawab.”

  Tradisi memberi dan menerima sampul raya adalah amalan budaya yang dihargai, tetapi ia juga menimbulkan cabaran alam sekitar kerana sisa yang dihasilkan.

  Dengan mengitar semula paket itu, Bank Baiduri telah mengambil langkah penting ke arah mengurangkan isu tersebut dan menyerlahkan potensi kesan positif kitar semula di planet ini.

  Bank Baiduri kekal komited untuk mempromosikan kemampanan alam sekitar melalui pelbagai inisiatif dan akan terus meneroka peluang untuk menyokong usaha hijau dan menggalakkan amalan bertanggungjawab dalam masyarakat.

  – Gambar serahan Bank Baiduri
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...