Bank Baiduri terima pemeringkatan prospek stabil

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 OGOS – Membuktikan daya pemulihan yang mampan ketika berdepan pandemik global, agensi pemeringkatan antarabangsa terkenal Standard & Poor’s (S&P) mengesahkan semula pemeringkatan kredit BBB+/A-2 dengan prospek stabil untuk Bank Baiduri, menempatkan bank tersebut dalam kumpulan bank serantau dan global yang kukuh.

Menurut kenyataan yang diterima, laporan yang dikeluarkan S&P mengatakan prospek stabil Bank Baiduri mencerminkan jangkaan mereka bahawa pihak bank “akan mengekalkan kepentingan sistemik yang tinggi di Brunei.” Prospek itu juga mencerminkan pandangan mereka bahawa profil kewangan Bank Baiduri “akan kekal stabil disebabkan modal dalaman terakru mereka yang mencukupi di tengah pertumbuhan digit rendah hingga sederhana” dalam tempoh 18 hingga 24 bulan.

Ia juga menekankan bahawa pemeringkatan menggambarkan bahagian pasaran bank yang kukuh serta kepelbagaian perniagaan di Brunei dengan bahagian pasaran pinjaman dan deposit yang dominan. Nisbah kecairan dan modal bank juga lebih kukuh berbanding beberapa bank global lain dan telah menyaksikan peningkatan besar berbanding tahun 2018.

Bercakap mengenai pencapaian tersebut, Ketua Pegawai Eksekutif Bank Baiduri, Ti Eng Hui, berkata, “Kami amat gembira bahawa S&P telah mengesahkan pemeringkatan prospek stabil kami dengan BBB+/A-. Ketika berdepan pertumbuhan ekonomi lembap, persekitaran kadar faedah rendah dan pandemik global, pemeringkatan ini mengesahkan ketahanan kami dalam tiga perniagaan teras kami serta keutuhan kunci kira-kira dan nisbah modal kami.”

S&P adalah pembekal pemeringkatan kredit terkemuka di dunia. Dengan lebih daripada 1 juta pemeringkatan kredit ke atas kerajaan, sektor korporat, kewangan dan entiti kewangan berstruktur dan sekuriti, pemeringkatan S&P adalah penting untuk menjana pertumbuhan, menyediakan ketelusan dan membantu mendidik pelabur pasaran supaya mereka boleh membuat keputusan dengan yakin.