Bank Dunia hentikan bantuan ke Afghanistan

WASHINGTON, 25 OGOS – Bank Dunia menghentikan bantuan ke Afghanistan, dengan mengatakan ia ‘sangat prihatin’ dengan situasi di sana, terutama mengenai hak-hak wanita, setelah Taliban merampas kekuasaan, kata jurucakap bank kepada AFP.

“Kami telah menghentikan pembelanjaan dalam operasi kami di Afghanistan dan kami mengawasi dan menilai keadaan,” kata pegawai itu.

“Kami sangat prihatin dengan situasi di Afghanistan dan kesannya terhadap prospek pembangunan negara itu, terutama bagi wanita.”

Penggantungan itu menyusul selepas pengambilalihan Taliban di Afghanistan dengan cepat, ketika pasukan AS bersiap untuk menyelesaikan pengunduran diri dengan tarikh akhir pada 31 Ogos.

Washington minggu lalu mengumumkan akan menolak akses Taliban ke simpanan emas dan tunai negara itu, yang kebanyakannya ditahan di luar negara.

Gambar serahan Tentera Udara AS, penduduk Afghanistan dibawa oleh seorang Tentera Udara AS untuk menaiki kapal Tentera Udara AS C-17 Globemaster III di Lapangan Terbang Antarabangsa Hamid Karzai di Kabul, Afghanistan, semalam. – AP

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) juga menangguhkan operasi dengan negara itu, termasuk program pinjaman AS$370 juta yang sudah ada dan juga AS$340 juta yang akan diterima dari pelancaran Hak Pengeluaran Khas (SDR), mata wang pemberi pinjaman.

Pengambilalihan kuasa yang cepat telah menyebabkan pandangan yang menyakitkan hati orang-orang yang cuba melarikan diri dari negara itu, termasuk wanita yang takut untuk kembali ke kerajaan Taliban seperti pada tahun 1990an yang menyaksikan wanita terkurung di rumah mereka, kebanyakan hiburan dilarang dan menjalankan hukuman seperti rejam batu dan gantung.

Bank Dunia menangguhkan untuk membuat kenyataan sehingga menarik semua pekerjanya keluar dari negara itu, operasi selesai pada Jumaat lalu, menurut sumber bank.

Jurucakap itu mengatakan pemberi pinjaman pembangunan ‘akan terus berunding rapat dengan masyarakat antarabangsa dan rakan pembangunan’.

“Bersama dengan rakan kongsi kami, kami mencari jalan untuk kami terus terlibat memelihara keuntungan pembangunan yang berjaya dan terus menyokong rakyat Afghanistan.”

Bank Dunia mempunyai lebih daripada 20 projek pembangunan yang sedang dijalankan di negara itu dan telah memberikan AS$5.3 bilion sejak tahun 2002, menurut laman web bank itu. – AFP