Bank england kekal kadar faedah

LONDON, 26 MAC – Bank England mengekalkan kadar faedah utama pada 0.1 peratus hari ini, seminggu selepas mengurangkan kos pinjaman kepada rekod terendah untuk mengatasi kesan ekonomi akibat koronvirus.

Jawatankuasa Dasar Mata Wang Bank England memilih untuk mengekalkan kadar pada perhimpunan yang dijadualkan selepas mesyuarat tergempar minggu lalu yang dicetuskan oleh wabak COVID-19.

Para penggubal dasar mengundi untuk mengekalkan pelonggaran kuantitatif (QE) perangsang pembelian bon pada £645 bilion, selepas menyuntik £200 bilion tambahan minggu lalu. Bank England mengingatkan bahawa ekonomi global dijangka mengecut ‘mendadak’ pada separuh tahun pertama 2020 disebabkan oleh wabak tersebut, yang setakat ini telah membunuh lebih daripada 21,000 orang di seluruh dunia dan menjangkiti hampir setengah juta orang di 182 buah negara.

Bank tersebut turut meramalkan bahawa ekonomi Britain akan mengalami penurunan ‘ketara’ dalam aktiviti ekonomi. “Belum ada bukti lagi untuk menilai sejauh mana skala kejutan ekonomi akibat COVID-19,” menurut minit dari mesyuarat MPC kelmarin.

“Kemungkinan besar Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) global akan merosot pada separuh masa pertama tahun ini. Pengangguran berkemungkinan akan meningkat di semua peringkat ekonomi, seperti yang dicadangkan oleh petunjuk awal”.

Gabenor Bank England, Andrew Bailey ketika berada di bank pusat. Bank England mengekalkan kadar faedah utama pada 0.1 peratus, rekod terendah untuk melawan kemunduran ekonomi dari koronvirus. – AFP

Bank England menambah bahawa impak ekonomi akibat pandemik telah menjadi ‘semakin jelas’, sementara memberi petunjuk bahawa ia mungkin perlu menyesuaikan dasarnya.

“Penyebaran penyakit dan langkah-langkah yang berkemungkinan diperlukan untuk membendungya telah berubah secara signifikan,” menurut minit.

“Kesan ekonomi berpunca daripada perkembangan tersebut telah menjadi semakin jelas dan berkemungkinan besar berlakunya pengurangan dalam aktiviti. “Berdasarkan skala gangguan tersebut, timbulnya risiko kesan teruk jangka panjang ke atas ekonomi, terutama jika terdapat perniagaan yang gagal pada skala besar atau peningkatan signifikan dalam pengangguran.”

Sebelum kelmarin, Bank England telah melaksanakan penurunan dua kadar faedah kecemasan bulan ini.

Bank juga memotong kos pinjaman kepada 0.1 peratus pada 19 Mac, apabila ia juga menambah perangsang QE. Tindakan itu diambil lapan hari selepas mereka mengurangkan kadar kepada rekod terendah pada 0.25 peratus daripada 0.75 peratus.

Kelonggaran kuantitatif adalah proses yang dilaksanakan oleh bank pusat ekoran krisis kewangan global lebih dari satu dekad lalu untuk menyuntik kecairan bagi merangsang pinjaman dan meningkatkan pertumbuhan. – AFP