Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

Bank pusat China lancar operasi pasaran terbuka

BEIJING, 11 Julai – Bank pusat China hari ini melancarkan operasi pasaran terbuka selepas 12 hari penggantungan dagangan hari ini, dalam usaha menambah kecairan pasaran.

Bank Rakyat China (PBOC) mempamerkan 40 bilion yuan (AS$5.9 bilion) ke dalam sistem kewangan melalui reverse repos, menurut kenyataan PBOC.

Bank pusat telah menyangkal penggantungan sebelumnya kepada kecairan yang ‘tinggi’ dalam sistem perbankan sebelum menggambarkan kecairan sebagai sederhana pada hari Isnin.

Secara keseluruhan, 280 bilion yuan dan 179.5 bilion yuan pinjaman kemudahan pinjaman jangka sederhana dijangka matang minggu ini, meletakkan tekanan terhadap kecairan pasaran.

Dalam pasaran antara bank, Kadar Tawaran Antara Bank Shanghai semalam, yang mengukur kos pinjaman bank kepada satu sama lain, naik 1.6 mata kepada 2.549 peratus.

China menetapkan nada dasar monetarinya pada 2017 sebagai berhemat dan neutral, mengekalkan tahap kecairan yang sesuai tetapi mengelakkan suntikan kecairan berlebihan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -