Tuesday, May 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Bank pusat China lancar operasi pasaran terbuka

  BEIJING, 11 Julai – Bank pusat China hari ini melancarkan operasi pasaran terbuka selepas 12 hari penggantungan dagangan hari ini, dalam usaha menambah kecairan pasaran.

  Bank Rakyat China (PBOC) mempamerkan 40 bilion yuan (AS$5.9 bilion) ke dalam sistem kewangan melalui reverse repos, menurut kenyataan PBOC.

  Bank pusat telah menyangkal penggantungan sebelumnya kepada kecairan yang ‘tinggi’ dalam sistem perbankan sebelum menggambarkan kecairan sebagai sederhana pada hari Isnin.

  Secara keseluruhan, 280 bilion yuan dan 179.5 bilion yuan pinjaman kemudahan pinjaman jangka sederhana dijangka matang minggu ini, meletakkan tekanan terhadap kecairan pasaran.

  Dalam pasaran antara bank, Kadar Tawaran Antara Bank Shanghai semalam, yang mengukur kos pinjaman bank kepada satu sama lain, naik 1.6 mata kepada 2.549 peratus.

  China menetapkan nada dasar monetarinya pada 2017 sebagai berhemat dan neutral, mengekalkan tahap kecairan yang sesuai tetapi mengelakkan suntikan kecairan berlebihan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  ‘Saya sangat letih’

  SYDNEY, 29 MEI – Ketua Menteri yang popular di Australia Barat, Mark McGowan, yang mengasingkan negerinya daripada dunia semasa kemuncak pandemik COVID-19, hari ini...
  - Advertisment -