Sunday, October 2, 2022
24.1 C
Brunei

Bantahan halang jadual pengangkutan di UK

-

LONDON – Di perhentian kereta api Central London di Paddington pada Jumaat lalu, gangguan pengangkutan telah menyusahkan Jacob, seorang penumpang dari Colchester di tenggara England.

Dia sepatutnya dijadualkan untuk membuat perjalanan pada Sabtu lalu tetapi terpaksa membuat perjalanan sehari lebih awal berikutan bantahan yang berterusan.

“Ia benar-benar menyusahkan,” katanya kepada Xinhua.

“Ini bermakna orang tidak boleh melancong. Orang ramai tidak boleh pergi bekerja atau bercuti atau apa sahaja yang mereka lakukan. Ia menjejaskan semua orang.”

Semasa musim panas ini, ramai warga Britain memilih percutian dan hab pengangkutan di seluruh United Kingdom (UK) sudah berada di bawah tekanan, satu lagi siri bantahan menyebabkan pengangkutan awam semakin huru-hara minggu lalu.

Kelihatan orang ramai berjalan di Stesen Waterloo di London, Britain. – Xinhua

Lebih 50,000 pekerja dari rangkaian kereta api, tiub dan bas melancarkan bantahan atas gaji dan syarat bekerja dari Khamis hingga hujung minggu dan penumpang dicadangkan hanya menaiki kereta api jika perlu.

Di Paddington, Carlie, seorang penumpang dari London, memberitahu Xinhua pada hari Jumaat lalu bahawa destinasi perjalanannya ialah bandar pesisir pantai Swansea di Wales, tetapi kini dengan beberapa kelewatan atau mungkin beberapa pembatalan katanya, “kami berharap akan berjaya melakukan perjalanan ke sana.”

Memandangkan COVID tidak lagi menjadi tajuk utama dan sekatan perjalanan telah dimansuhkan, percutian musim panas ini pasti menjadi idaman bagi ramai orang.

“Saya rasa ini adalah musim panas pertama yang orang ramai cuba pergi ke beberapa destinasi percutian. Jadi ia bukan yang terbaik untuk mereka yang ingin bercuti dan perkara-perkara seperti itu.

“Tetapi itulah hakikatnya, tidak banyak yang boleh kita lakukan mengenainya,” kata Carlie bantahan minggu ini adalah sebagai langkah terbaharu terhadap perjalanan keluar pada musim panas ini.

Persatuan-persatuan yang meliputi sektor pengangkutan telah menggesa kenaikan gaji yang besar kerana inflasi yang tinggi telah menjejaskan nilai gaji pada kadar yang lebih tinggi.

Inflasi di UK mencecah paras tertinggi 40 tahun sebanyak 10.1 peratus pada bulan Julai. Bank pusat negara itu telah memberi amaran bahawa inflasi akan mencapai 13 peratus tahun ini. Di tengah-tengah lonjakan harga, gaji sebenar di kalangan pekerja UK dari April hingga Jun tahun ini jatuh pada kadar terpantas dalam lebih dua dekad.

Di seluruh rangkaian pengangkutan, ahli-ahli persatuan kini lebih bertekad berbanding sebelum ini untuk melindungi pencen mereka, mendapatkan kenaikan gaji yang baik, jaminan pekerjaan dan keadaan kerja yang baik, kata Mick Lynch, setiausaha agung di Kesatuan Kebangsaan Pekerja Rel, Maritim dan Pengangkutan, yang terutamanya mengadakan perjalanan keluar. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -