Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Bantu guru tingkat kualiti pendidikan

  Oleh Daniel Lim –

  BELAIT, 10 SEPT – Dalam usaha membantu menilai dan merumuskan rangka kerja yang lebih baik untuk guru-guru dan pelajar bagi bersama-sama mewujudkan persekitaran pembelajaran yang lebih baik, Sekolah Menengah Chung Hua Kuala Belait telah menganjurkan taklimat Penilaian Standard Prestasi Guru-guru Brunei (BTS-TPA) dan Penilaian Seluruh Sekolah (WSE) yang diketuai oleh Jabatan Kenaziran Sekolah-sekolah (JKSS) di auditorium sekolah baru-baru ini.

  Empat belas nazir JKSS diketuai oleh Pengarahnya, Awang Zainal Abidin bin Haji Kepli telah menyampaikan ceramah kepada 97 orang guru dari sekolah-sekolah seluruh daerah, termasuk Sekolah Menengah Chung Hua, Sekolah Menengah Chung Ching, Sekolah Chung Lian Sungai Liang, Sekolah St John, Sekolah St Angela, Sekolah St Margret dan Sekolah St James.

  Antara topik yang dibincangkan dalam ceramah termasuk Tanggungjawab Teras JKSS serta Peranan JKSS dalam Menjayakan Wawasan 2035 yang disampaikan oleh Awang Zainal Abidin.

  Sementara itu, topik-topik lain dalam rangka BTS-TPA dan WSE juga menyentuh asas-asas standard guru Brunei, pengetahuan tentang sistem Penilaian Prestasi Guru serta mengetahui instrumen yang terlibat dalam menjalankan penilaian di bawah sistem.

  Acara itu diharapkan membantu guru-guru memahami tentang kepentingan sistem tersebut dan peranannya dalam menilai kualiti guru serta kecemerlangan pendidikan ke arah mencapai wawasan negara 2035, khususnya dalam meningkatkan kualiti pendidikan dan memupuk pembangunan tenaga kerja berkemahiran tinggi dan berdaya saing.

  Gambar ramai peserta dan pegawai JKSS semasa ceramah yang berlangsung di auditorium Sekolah Menengah Chung Hua Kuala Belait. – Gambar serahan CHMS KB
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...