Bantu haiwan terkesan akibat peperangan

GAZA – Saeed el-Err, seorang lelaki Palestin dari Semenanjung Gaza, menghabiskan berjam-jam sehari untuk merawat puluhan anjing dan kucing liar yang cedera akibat serangan udara Israel.

Pada 10 Mei lalu, Israel melancarkan kempen ketenteraan di Semenanjung Gaza setelah Pergerakan Perjuangan Islam (Hamas), penguasa daerah yang dikepung, menuntut pihak berkuasa Israel mengundurkan pasukan mereka dari perkarangan Masjid Al-Aqsa, di mana ratusan orang Palestin cedera di pertikaian dengan polis Israel.

Selama 11 hari pertempuran sengit, jet pejuang Israel melakukan ratusan serangan udara di kawasan tersebut, dan pejuang membalas dengan tembakan ribuan roket ke Israel.

“Akibatnya, puluhan haiwan liar di Gaza cedera sementara ratusan daripadanya terjejas secara psikologi,” kata lelaki berusia 50 tahun itu kepada Xinhua ketika merawat anjing liar yang cedera.

“Makhluk-makhluk yang tidak boleh bercakap itu tidak dapat meluahkan rasa sakit atau ketakutan yang menimpanya. Selalunya ia dibiarkan sahaja tanpa dijaga,” kata lelaki itu.

Doktor haiwan Palestin Ramzy Lubbad (kiri) merawat kucing di kliniknya di Gaza. – Xinhua
Said al-Err memberi makan anjing di tempat perlindungan haiwan liar. – Xinhua

Inilah sebab mengapa dia memutuskan untuk memikul masalah itu sendiri, melancarkan inisiatif kesihatan yang bertujuan untuk merawat haiwan yang terluka.

Inisiatif itu bukanlah yang pertama yang dicadangkan oleh El-Err. Pada tahun 2006, dia mula membantu haiwan liar yang sering dianiaya oleh pemandu dengan sengaja melanggarnya atau kanak-kanak yang menyakitinya dengan melontar batu.

Juga pada 2016, dia mendirikan tempat perlindungan haiwan pertama di Semenanjung Gaza yang telah menyediakan perkhidmatan kesihatan bagi puluhan haiwan liar di kawasan pesisir.

Sehingga hari ini, tempat perlindungannya menempatkan sekitar 200 haiwan liar, termasuk anjing dan kucing, kebanyakannya cacat.

“Sayangnya, kita tidak mempunyai budaya sosial yang mendorong orang untuk menjaga haiwan atau mengambil berat tentang hak itu, dan itulah sebabnya anda akan menemui haiwan liar yang hidup dalam keadaan tidak normal,” katanya.

El-Err cuba mengubah keadaan itu tetapi peningkatan ketenteraan telah memberikannya lebih banyak cabaran. Selama hari-hari pertempuran, dia dan anaknya tidak dapat sampai ke tempat perlindungan haiwan. Pengeboman itu menyebabkan banyak haiwan menjadi trauma, dan 100 daripadanya melarikan diri dari tempat perlindungan.

“Ini masa yang mengerikan. Ayah, adik-beradik dan saya banyak memikirkan anjing serta kucing dan bagaimana ia akan berdepan serangan udara,” kata al-Err, anak sulung Saeed.

“Sebaik gencatan senjata yang dikuasai oleh Mesir diisytiharkan di Gaza, kami bergegas ke tempat perlindungan, mendapati beberapa daripadanya telah meninggalkan tempat itu sementara yang lain tersekat di tempat kecil yang saling melindungi daripada kematian,” kata pemuda 21 tahun itu.

Dengan bantuan sejumlah sukarelawan, pasukan berjaya mengesan 60 haiwan liar. Ada yang cedera parah, sementara ada yang mengalami perubahan tingkah laku drastik. El-Err dan anak-anaknya juga berkolaborasi dengan 10 doktor haiwan di kawasan pesisir.

“Kami mendapati ada di antaranya menderita pengasingan dan introversi, ada yang menderita ketakutan yang melampau, dan ada yang menjadi lebih ganas dan bermusuhan bahkan terhadap pemiliknya,” kata Ramzy Lubbad, seorang doktor haiwan yang berpusat di Gaza.

Haiwan di Gaza perlu dirawat secara fizikal dan psikologi kerana ia menderita sama seperti manusia, tambahnya.

Ini memberi tekanan kepada el-Err ketika berusaha untuk membantu lebih banyak haiwan tetapi sumber pembiayaannya terhad. “Sebilangan orang memberi kita makanan untuk haiwan, sementara yang lain memberi kita ubat asas,” kata el-Err.

“Misi kami tidak mudah di tengah-tengah cabaran semasa. Saya merasakan saya berenang melawan arus. Tetapi saya yakin saya akan mencapai impian saya untuk mewujudkan rumah terbesar untuk semua haiwan liar,” kata lelaki yang optimis itu. – Xinhua