Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Bantu pelajar atasi kemerosotan akibat COVID-19

  AMERIKA SYARIKAT – Mereka merupakan kanak-kanak yang terjejas oleh pandemik, masih belajar menulis nama dan mengikat kasut apabila sekolah ditutup pada musim bunga 2020.

  Sekarang, mereka merupakan kanak-kanak besar di sekolah rendah di seluruh Amerika Syarikat (AS). Ramai daripadanya masih memerlukan bantuan mendalam untuk mengatasi kesan wabak itu.

  Untuk mengejar masa yang ketinggalan, sekolah telah merangka pelbagai strategi. Dan di antara beberapa pelajar yang masuk tahun keempat, terdapat tanda-tanda peningkatan positif.

  Tetapi seiring dengan perkembangan generasi, ramai yang memerlukan sokongan membaca tambahan yang tidak biasa disediakan oleh sekolah untuk pelajar yang lebih tua.

  Selepas tahun ketiga, hanya segelintir guru setiap tahun yang tahu bagaimana membantu pelajar yang kurang kemahiran asas membaca, kata Elizabeth Albro, seorang eksekutif di cabang penyelidikan bebas Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat (AS), Institut Sains Pendidikan.

  Richard Evans, seorang guru di Sekolah Rendah Hyde Park, membantu seorang pelajar untuk membaca dalam kelas pada 20 Oktober 2022. – AP

  “Guru-guru sekolah menengah tidak mengharapkan mereka perlu mengajar kanak-kanak cara membaca,” kata Albro.

  Di seluruh negara, pelajar mengalami kemerosotan pembelajaran dalam membaca dan matematik semasa wabak itu. Murid-murid tahun tiga pada tahun lalu, ketika wabak itu bermula, kehilangan lebih banyak kemahiran membaca berbanding kanak-kanak di gred yang lebih tua dan lebih lambat untuk mengejar.

  Dengan wang bantuan pandemik persekutuan, sistem sekolah menambah waktu pembelajaran, guru tuisyen, melatih guru dalam pengajaran fonik dan menemui cara lain bagi menawarkan sokongan tambahan kepada pembaca yang mengalami kesukaran.

  Tetapi walaupun selepas beberapa tahun pemulihan, analisis keputusan ujian tahun lepas oleh NWEA mendapati bahawa purata pelajar memerlukan pembelajaran tambahan sebanyak 4.1 bulan untuk mengejar tahap membaca sebelum COVID.

  Satu harapan adalah untuk pelajar tahun empat yang akan datang, yang mencapai peningkatan melebihi purata dan memerlukan kira-kira dua bulan arahan membaca tambahan untuk mengejarnya.

  Karyn Lewis, yang mengetuai pasukan penyelidik dasar pendidikan di NWEA, menyifatkan mereka sebagai ‘sedikit lebih teruk’.

  Sistem sekolah di Niagara Falls, New York, memperlihatkan situasi serupa, kata Marcia Capone, pentadbir penilaian daerah itu.

  Daerah itu mendapat pakar membaca tambahan, tetapi Capone berkata ia akan mengambil masa untuk membawa pelajar yang mengalami kesukaran mengejar dengan pantas.

  “Saya tidak percaya ia adalah perkara yang sia-sia, tetapi ia bukan sesuatu yang akan berlaku dalam masa tiga tahun,” kata Capone. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...