Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

Bantu tambah bekalan darah

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 OKT – Pusat Pendermaan Darah Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS) dan Tabung Darah Hospital Suri Seri Begawan (SSB), Kuala Belait, pada masa ini berhadapan dengan kekurangan bekalan semua jenis darah.

Sehubungan itu, Kementerian Kesihatan dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini mengharapkan bantuan orang ramai dalam sama-sama membantu meningkatkan bekalan darah di hospital-hospital berkenaan.

Orang ramai yang ingin menderma darah bolehlah berkunjung terus ke Pusat Pendermaan Darah Hospital RIPAS atau Tabung Darah Hospital SSB dari pukul 8 pagi hingga 11:30 pagi dan 1:30 petang hingga 3:30 petang pada hari-hari bekerja sahaja.

Di samping itu, kempen-kempen derma darah juga akan diadakan di beberapa lokasi dan dibukakan bagi penyertaan orang ramai.

Pada 22 Oktober ini, kempen akan diadakan di Dewan Bukit Retak, Pusat Beli Bangar, Daerah Temburong bermula pukul 9 pagi hingga 12 tengah hari, anjuran Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS). Sementara itu, pada 23 Oktober, ia akan diadakan di Tabung Darah, Hospital SSB anjuran Persatuan Malayali dari pukul 8:30 pagi hingga 12 tengah hari.

Untuk maklumat lanjut, bolehlah hubungi Pusat Pendermaan Darah di talian 2242424 sambungan 5745, 6001 dan 6002, WhatsApp di talian 8775745 dan 7375745 atau e-mel kepada bloodbank@moh.gov.bn dan ikuti Pusat Pendermaan Darah di Instagram dan Facebook, @bloodbank.ripas.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -