Bantuan digiatkan

MAMUJU, INDONESIA, 18 JAN – Para doktor dan petugas kesihatan berdepan keletihan dan risiko COVID-19 hari ini ketika mereka bergelut merawat ramai orang yang cedera akibat gempa bumi yang memusnahkan di pulau Sulawesi, Indonesia ketika bantuan tiba untuk mangsa gempa.

Sekurang-kurangnya 84 terbunuh dan beribu-ribu lagi tanpa kediaman akibat gempa bumi 6.2 magnitud yang melanda awal Jumaat lalu, meranapkan bangunan menjadi logam berselirat dan pecahan konkrit di bandar pinggir laut Mamuju.

Para doktor dalam sut pelindung merawat pesakit yang patah anggota badan dan kecederaan lain di pusat perubatan sementara yang ditubuhkan di luar satu-satunya hospital di bandar itu yang masih lagi berdiri teguh – sebuah lagi musnah dalam gegaran susulan.

Dalam pada itu, kakitangan perubatan juga bergelut mengkuarantin pesakit positif COVID-19 dalam usaha menghindari penularan di pusat perubatan terbuka itu.

Lebih ramai penyelamat dan sukarelawan dikerahkan ke Mamuju dan daerah jiran Majene di Sulawesi Barat, kata jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan, Raditya Jati.

Orang ramai yang terjejas oleh gempa bumi berbaris untuk mendapatkan bantuan di Mamuju, Sulawesi Barat, Indonesia, 18 Januari. Bantuan dalam bentuk makanan, air, perubatan dan usaha menyelamat sampai kepada mangsa selepas hampir tiga hari gempa bumi berlaku, meragut 84 nyawa dengan ramai lagi cedera dan masih belum ditemui. – AP

Menurutnya, 20,000 orang yang terselamat dipindahkan ke kem perlindungan sementara dengan lebih 900 orang cedera dan lebih 300 daripadanya masih menerima rawatan bagi kecederaan serius.

Manakala tiga buah helikopter kini dalam perjalanan mengagihkan bantuan ke kawasan terputus jalan raya di kawasan terjejas teruk dalam usaha mencapai beribu-ribu orang tanpa rumah dan sengsara akibat gempa bumi, dengan anggota bomba meneruskan usaha mencari mereka yang tertimbus dalam bangunan runtuh.

Bantuan termasuklah makanan, air bersih dan peralatan perubatan diagihkan juga melalui penghantaran lori.

Tentera mengatakan ia menghantar lima buah pesawat membawa kakitangan, makanan, ubat, selimut dan khemah serta tangki air bagi bantuan, kata pengarah kesiapsediaan bencana agensi tersebut, Didi Hamzar dalam satu sidang media maya.

Penyelaras bantuan bagi penyelamat sukarelawan, Mahatir mengatakan pasukannya cuba menjangkau orang ramai di enam buah kampung terpencil di daerah Majene selepas gempa merosakkan jalan dan jambatan. Bantuan dan bekalan logistik juga diagihkan hanya dengan berjalan kaki di kawasan berceranggah, katanya. – AFP/AP