Thursday, February 29, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Bantuan EU untuk Ukraine cecah AS$89.8 bilion

  MOSCOW, 2 OKT – Ketua Dasar Luar Kesatuan Eropah (EU) Josep Borrell pada kelmarin berkata kesatuan itu memperuntukkan 85 bilion euro (AS$89.8 bilion) sebagai sokongannya kepada Ukraine, dengan lebih 25 bilion euro disediakan dalam bentuk bantuan ketenteraan, lapor Sputnik.

  “Sokongan ketenteraan kami kepada Ukraine telah mencecah angka 25 bilion euro. Kesemuanya (bantuan) untuk tentera, awam, kemanusiaan, mencecah 85 bilion euro … jumlah tertinggi di dunia,” kata Borrell dalam sidang akhbar di Kyiv.

  Borrell tiba ke Odesa pada Sabtu dan Kyiv pada kelmarin dan bertemu dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy, Menteri Luar Dmytro Kuleba dan Menteri Pertahanan yang baharu Rustem Umerov.

  Moscow mengutuk bekalan tentera asing ke Ukraine. Pada April 2022, Rusia menghantar nota diplomatik kepada semua negara NATO mengenai isu bekalan senjata ke Ukraine.

  Menteri Luar Rusia, Sergey Lavrov memberi amaran bahawa mana-mana kargo yang mengandungi senjata untuk Ukraine, akan menjadi sasaran serangan Rusia. – Bernama

  Josep Borrell bercakap semasa sidang akhbarnya di Kyiv, Ukraine, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Iran lancar satelit pengesanan jauh dari Rusia

  TEHRAN, 29 FEB – Iran mengumumkan hari ini pelancaran satelit pengesanan jauh dan pengimejan ke orbit dari Rusia, menurut media kerajaan. Satelit ‘Pars-I’ itu dilancarkan...