Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Bantuan robotik bagi pembedahan lebih tepat

MALAYSIA – Adakah awda salah seorang daripada berjuta-juta penghidap senyap yang hidup dengan sakit kronik yang disebabkan oleh arthritis atau kecederaan pada pinggul atau lutut?

Walaupun pilihan rawatan konservatif adalah barisan pertama, sesetengah pesakit dengan penyakit yang teruk mungkin memerlukan pembedahan penggantian pinggul atau lutut.

Walaupun kita lebih terbiasa dengan pakar bedah manusia yang menggunakan pisau bedah, pada masa kini, pembedahan sedemikian boleh dilakukan dengan bantuan teknologi robotik.

Di Malaysia, lebih 300 pesakit telah menjalani pembedahan penggantian lutut atau pinggul dengan bantuan lengan robot sejak diperkenalkan di sini beberapa tahun kebelakangan ini.

Perunding pakar bedah ortopedik, sendi dan arthroplasti Dr Chua Hwa Sen berkongsi bahawa populariti pembedahan penggantian lutut dan pinggul dengan bantuan lengan robot semakin berkembang kerana keupayaannya untuk memberikan pengalaman pembedahan kepada setiap pesakit yang disesuaikan secara khusus dengan keperluan dan anatomi individu.

Menurut Dr Chua, lengan robotik itu hanya separuh aktif dan masih memerlukan pakar bedah membuat keputusan muktamad semasa pembedahan. – ANN/The Star

Dengan teknologi baharu itu, beliau berkata pakar bedah mampu memudahkan penempatan implan yang lebih tepat, sambil meminimumkan pembedahan invasif pesakit.

Ini membolehkan pesakit mengalami kurang kesakitan selepas pembedahan dan pulih lebih cepat.

“Rawatan bermula dengan pemodelan 3D berasaskan CT untuk membantu pakar bedah melihat secara terperinci setiap anatomi berpenyakit pesakit sebelum pembedahan untuk merumuskan pelan pembedahan yang diperibadikan,” jelasnya.

“Memandangkan setiap sendi adalah berbeza, lebih-lebih lagi untuk sendi yang berpenyakit, kerana tahap keterukan sangat berbeza pada pesakit yang berbeza.

“Robot (bersama dengan imbasan CT pra-pembedahan dan pembinaan semula 3D) sangat membantu pakar bedah merancang dengan tepat untuk setiap pesakit.

“Robot secara intraoperatif membantu pakar bedah mencari kedudukan dan saiz sendi baharu yang paling ideal untuk pesakit, serta memotong tulang dengan tepat dan menanam sendi baharu.”

Minat dalam kalangan komuniti pembedahan dalam prosedur ini juga semakin meningkat, dengan semakin ramai pakar bedah menunjukkan minat untuk latihan bagi prosedur ini.

Robot hanya membantu

Dr Chua juga memberi jaminan bahawa robot itu tidak melakukan keseluruhan pembedahan dan hanya membantu prosedur.

“Orang ramai sering berfikir bahawa pakar bedah duduk dan berehat ketika pembedahan dijalankan oleh robot. Itu tidak benar.

“Robot itu adalah robot separa aktif. Oleh itu, prosedur itu dipanggil penggantian sendi bantuan lengan robotik.

“Pakar bedah berada di setiap langkah untuk mendedahkan sendi, melepaskan tisu lembut, memberi pergerakan langsung sendi kepada robot secara intraoperatif untuk mendapatkan gabungan data yang lebih luas.”

Beliau menjelaskan bahawa fungsi robot semasa pembedahan adalah untuk membolehkan pakar bedah mendapatkan ketepatan dalam menentukan penempatan terbaik implan dalam sendi.

Robot itu dengan tepat boleh mendapatkan kembali data yang mustahil untuk dikesan dengan mata kasar, katanya, sambil menambah bahawa ia boleh melaraskan pemotongan tulang dan tahap putaran sendi setepat 0.1mm dan 0.5 darjah masing-masing.

“Ketepatan menjadikan pembedahan kurang invasif dan membolehkan kami mengorbankan tulang dan tisu yang kurang sihat.

“’Semakin banyak yang kami lihat, semakin banyak yang awda simpan’ ialah mesej utama penggantian sendi bantuan lengan robotik berasaskan CT kepada pesakit kami.”

Dr Chua menyatakan bahawa ketepatan robot mengurangkan kesakitan selepas pembedahan lebih baik, mengurangkan keperluan untuk terapi fizikal, membantu pesakit menerima sendi baharu dengan usaha seminimum mungkin, mencapai hasil yang lebih
baik, dan berpotensi meningkatkan ketahanan implan baharu.

Menggesa orang ramai untuk lebih terbuka kepada kemajuan teknologi, beliau berkata peningkatan robotik dan kecerdasan buatan dalam penjagaan kesihatan memberi manfaat kepada masyarakat dan harus diterima.

“Daripada berhati-hati dengannya, biarkan ia membantu kami dan meningkatkan kualiti hidup kita.” – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -