Bapa dan anak dipenjara kes bom balai polis Vietnam

HANOI, 22 SEPT – Seramai 20 orang, termasuk bapa dan anak dijatuhkan hukuman penjara hari ini kerana terlibat pengeboman balai polis di Ho Chi Minh yang mencederakan tiga orang, media tempatan melaporkan.

Pihak berkuasa mengatakan serangan pada Jun 2018 dirancang oleh ‘pengganas’ berkaitan dengan Trieu Dai Viet, sebuah kumpulan Vietnam berpangkalan di Kanada dalam usaha mereka menggulingkan kerajaan komunis.

Dalang serangan, Nguyen Khanh, dijatuhkan hukuman penjara 24 tahun kerana ‘pengganasan terhadap pentadbir rakyat’ dan ‘secara haram memasang, menyimpan dan memperdagangkan bahan letupan’, menurut media tempatan.

Anaknya, Nguyen Tan Thanh dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun, manakala 18 pesubahat yang lain akan menjalani hukuman penjara daripada dua sehingga 18 tahun. Perbicaraan berlangsung sehari setengah. – AFP

Nguyen Khanh (kiri) diiringi polis selepas perbicaraan di mana dia dijatuhkan hukuman penjara 24 tahun kerana pengganasan oleh sebuah mahkamah di Ho Chi Minh, 22 September. – AFP