Barca atasi Dynamo, kembali harapan Liga Juara-Juara

BARCELONA, 21 OKT – Gerard Pique menghidupkan kempen Liga Juara-Juara Barcelona kelmarin dengan menjaringkan satu-satunya gol dalam kemenangan 1-0 ke atas Dynamo Kiev, kemenangan yang disaksikan oleh Camp Nou.

Kehadiran telah dicatat pada 45,968 dengan beberapa tempat duduk dipenuhi oleh hanya segelintir penyokong dan jurulatih permainan, Ronald Koeman mengatakan bahawa pasukannya perlu menang untuk memiliki peluang untuk mencapai peringkat 16 terakhir.

Setelah tewas dalam dua perlawanan pembukaan dalam kumpulan E, 3-0 kepada Bayern Munich dan Benfica, Barcelona memerlukan kemenangan untuk menghidupkan kembali peluang mereka untuk maju dan menghindarkan rasa malu untuk tersingkir di peringkat kumpulan untuk kali pertama sejak tahun 2000.

Pique sekurang-kurangnya memastikan untuk mengelakkan perkara itu daripada berlaku, yang mana percubaan jarak dekatnya menjelang akhir separuh masa pertama yang membangkitkan Barca, dengan perlawanan penting akan datang dalam masa dua minggu.

Sebelum itu, mereka akan berhadapan dengan Real Madrid dalam Clasico pertama musim ini pada hari Ahad, kemenangan lain akan menjadikannya minggu yang sangat positif bagi Koeman, yang masa depannya nampak suram ketika pasukannya tewas kepada Atletico Madrid. – AFP

Aksi Pemain depan Barcelona, Kun Aguero membawa bola dalam perlawanan Kumpulan E Liga Juara-Juara menentang Dynamo Kiev di stadium Camp Nou kelmarin. – AFP