Sunday, April 14, 2024
23.4 C
Brunei

  -

  Bas pasukan Lyon diserang, perlawanan dibatalkan

  MARSEILLE, 30 OKT – Jurulatih Lyon, Fabio Grosso mengalami kecederaan di kepala apabila bas pasukan diserang oleh penyokong yang melemparkan objek, memaksa perlawanan bola sepak liga Perancis di Marseille ditangguhkan kelmarin.

  Bas pasukan itu diserang semasa dalam perjalanan ke Stade Velodrome, di mana beberapa tingkap telah dipecahkan. Grosso mengalami kecederaan akibat serpihan kaca yang jatuh dan memerlukan rawatan perubatan setelah mukanya berdarah teruk. Penolong jurulatih Lyon, Raffaele Longo turut mengalami kecederaan.

  Grosso mengalami luka yang dalam di atas mata kirinya yang memerlukan jahitan dan pembalut besar di keliling kepalanya.

  “Pasukan kami telah memutuskan bahawa mereka akan bermain,” kata presiden Lyon, John Textor kepada Amazon Prime Video. “Saya jelas berbangga dengan kapten, berbangga dengan pemain, kerana mereka mahu melakukannya.”

  Lyon mengubah fikirannya apabila butiran lanjut mengenai keadaan Grosso muncul.

  “Ia adalah satu situasi yang penuh dengan emosi. Kami mempunyai seorang jurulatih yang berdarah di kepalanya, dengan serpihan kaca yang terbenam di kepalanya,” kata Textor.

  “Saya tidak dapat bercakap dengannya. Ia kelihatan seperti dia mengalami konkusi. Pada ketika itu, perasaan pasukan kami bercampur aduk. Mereka berkata, ini bukan permainan emosi dan fizikal. Ini adalah permainan taktikal dan ini bukan cara bola sepak sepatutnya dimainkan. Pasukan kami akan menyokong keputusan pengadil.”

  Beberapa minit sebelum sepak mula yang dijadualkan pada jam 1945 GMT, satu mesej di skrin gergasi di Stade Velodrome menyatakan, “Para penyokong yang dihormati, perlawanan tidak akan dimainkan malam ini.”

  Suruhanjaya liga Perancis akan bermesyuarat untuk memutuskan apa yang perlu dilakukan dengan perlawanan itu. – AP

  Kerosakan bas pasukan Lyon dapat dilihat di Stadium Velodrome sebelum perlawanan antara Olympique de Marseille dan Lyon diadakan di Marseille, Perancis baru-baru ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...