BASIC platform inisiatif CSR

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 JUN – Penganjuran Konvensyen Impak Sosial dan Brunei (BASIC) 2019 bermatlamat untuk menjadi platform yang akan mengumpulkan dan menghubungkan masyarakat yang terlibat dalam perusahaan sosial, NGO dan syarikat-syarikat yang mempunyai inisiatif CSR untuk bertukar-tukar pengalaman, amalan terbaik dan menubuhkan rangkaian kerjasama supaya dapat merangsang mereka membangunkan sebuah ekonomi dan komuniti yang saksama serta adil untuk semua.

Perkara itu dijelaskan oleh Pengerusi Bersama BASIC 2019 dan ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Awang Iswandy bin Ahmad semasa sidang media mengenai BASIC 2019 yang berlangsung di Pusat Komunikasi, Pemasaran dan Perniagaan (BMCC), Kolej Pengajian Siswazah Antarabangsa (KIGS), Kiulap, hari ini.

Turut hadir semasa sidang media berkenaan ialah Pengerusi Bersama BASIC 2019, Awang Mohammed Afiq bin Mohammed dan Ketua Fakulti Multimedia dan Penyiaran KIGS, Haji Nor Hasnul bin Haji Mohd Hamdani.

Yang Berhormat Awang Iswandy menyatakan bahawa menerusi Konvensyen BASIC, beliau percaya perniagaan atau perusahaan mampu menerajui usaha ke arah menyediakan penyelesaian kepada masalah alam sekitar dan sosial dunia yang mendesak menerusi kerjasama dengan masyarakat.

Oleh itu, pemimpin perniagaan generasi akan datang boleh memainkan peranan yang penting dalam membentuk dunia kita dan melalui BASIC 2019, ia akan membantu untuk menyokong dan mempromosi organisasi-organisasi yang memperkasakan komuniti untuk menjadi lebih inovatif ke arah perubahan dunia yang lebih baik.

Yang Berhormat Awang Iswandy (tengah), Awang Mohammed Afif (kiri) dan Haji Nor Hasnul (kanan) memberikan penerangan mengenai BASIC 2019 semasa sidang media di Kiulap, kelmarin.

Awang Mohammed Afif menyatakan bahawa konvensyen itu akan diadakan selama dua hari pada 22 dan 23 Oktober di KIGS yang mana ia menyasarkan kira-kira 150 orang peserta iaitu 120 orang peserta tempatan dan 30 orang peserta antarabangsa dengan para peserta terdiri daripada golongan belia yang berusia 18 tahun ke atas.

Beliau mendedahkan bahawa konvensyen itu mempunyai tiga objektif utama iaitu kerjasama CSR untuk membangunkan kerjasama dan perkongsian antara tanggungjawab sosial korporat dan masyarakat, mempromosikan perusahaan sosial sebagai platform bagi pembangunan sosial dan penyelesaian yang berdaya maju bagi isu-isu sosial serta untuk menggalakkan kerjasama dan penubuhan rangkaian di antara korporat, perusahaan sosial, NGO dan komuniti.

BASIC 2019 membawa tema ‘I.M.P.A.C.T’ iaitu inovasi, bermakna, kerjasama, tindakan, komuniti dan kemenangan di mana semua komponen berkenaan membawa kepada anjakan paradigma serta seruan kepada belia di Brunei dan Asia Tenggara untuk melaksanakan perubahan yang positif bagi membantu dan membangunkan komuniti yang berdaya tahan serta mampan.

Semasa BASIC 2019,para peserta akan berpeluang untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai perusahaan sosial, NGO dan inisiatif-inisiatif CSR, menubuhkan rangkaian serta berinteraksi dengan penceramah-penceramah undangan menerusi sesi forum, pembentangan dan eksplorasi.

Pendaftaran bagi menghadiri konvensyen berkenaan bermula hari ini hingga 2 September bagi peserta antarabangsa dan hingga 7 September bagi peserta tempatan.

Pendaftaran boleh dilakukan menerusi laman sesawang www.basicbrunei.com dan bagi mereka yang ingin untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai pendaftaran dan konvensyen berkenaan mereka boleh mengikuti akaun-akaun media sosial BASIC 2019.