Basmi malaria berbekalkan bantuan perubatan China

SAO TOME – Sao Tome and Principe, sebuah negara pulau di luar pantai barat Afrika, sedang berusaha untuk menghapuskan malaria dengan bantuan doktor dan perubatan China.

Negara pulau itu, yang menempatkan lebih 200,000 orang, telah terjejas teruk oleh malaria yang telah melaporkan 2,000 kes pada 2020.

Negara itu sedang berusaha untuk membasmi penyakit itu menjelang 2025. “Kami masih perlu bekerja keras untuk mencapai matlamat ini, memandangkan cuaca tropika dan lembap di sini,” beritahu Guo Wenfeng, ketua penasihat pasukan pakar China ke pulau Afrika kepada Xinhua.

Sejak Mac, Guo dan pasukannya telah keluar masuk desa di daerah Agua-Grande untuk menjalankan kempen rawatan besar-besaran terhadap malaria, di mana trend peningkatan yang membimbangkan bagi jumlah kes malaria telah dilaporkan.

Pasukan itu, dari Universiti Perubatan Cina Guangzhou, mempunyai jalan yang belum didedahkan yang memanfaatkan – Artequick, ubat buatan China yang diperbuat daripada artemisinin, piperaquine dan dos kecil primaquine.

Ramuan utamanya artemisinin, kini berada di barisan hadapan dalam kempen dunia menentang malaria, ditemui oleh saintis terkenal China dan pemenang Hadiah Nobel Tu Youyou dari artemisia annua.

“Artemisinin mempunyai kesan pantas terhadap parasit malaria, manakala piperaquine mempunyai kesan yang lebih tahan lama, yang menjadikan parasit kurang berkemungkinan membina ketahanan terhadap ubat,” kata Guo.

Selain mengasap isi rumah dan mengedarkan kelambu yang dirawat dengan racun serangga, pasukan China telah menghasilkan strategi pentadbiran ubat besar-besaran (MDA), di mana penduduk secara serentak mengambil Artequick untuk membasmi parasit malaria, strategi yang terbukti berkesan di Comoros dan negara-negara Afrika yang lain.

Pada tahun-tahun berikutnya, dengan usaha pasukan China, kadar malaria telah menurun daripada 60 peratus kepada 3 peratus di bandar-bandar berhampiran ibu negara Sao Tome di bawah projek perintis MDA.

Di bandar Liberdade, yang pernah menjadi salah satu wilayah yang paling teruk dilanda penyakit itu, tidak ada satu kes pun dilaporkan selama lapan bulan berturut-turut sejak strategi MDA dimulakan pada Julai 2019.

Liberdade, sebuah bandar dengan 500 penduduk, pernah melaporkan 1,000 kes malaria dalam satu tahun, menurut Guo, yang kini dalam misi ketiganya ke pulau itu. “Angka tidak berbohong. Penerimaan penduduk tempatan menunjukkan bahawa strategi kami berkesan.”

“Kami ingin bekerjasama dengan pasukan China untuk memerangi malaria kerana kami mahu menamatkan penyakit ini di Liberdade dan seterusnya di Sao Tome and Principe,” kata Vasco Guiva, seorang penduduk tempatan. – Xinhua

Ahli pasukan pakar China bekerjasama dengan sukarelawan tempatan di pinggir Sao Tome, ibu kota Sao Tome and Principe. – Xinhua
Gambar fail bertarikh 24 Julai 2021 menunjukkan tapak kempen pentadbiran ubat besar-besaran (MDA) yang dilancarkan oleh pasukan pakar China di pinggir Sao Tome. – Xinhua