Bateri keluaran Porsche miliki prestasi tinggi

Oleh Syahmi Hassan

STUTTGART, 26 MEI – Porsche telah membangun dan mengeluarkan sel bateri berprestasi tinggi dengan memperoleh saham dalam syarikat AS Group14 Technologies, pengeluar teknologi silikon-karbon termaju untuk bateri lithium-ion, baru-baru ini.

Sementara itu, sebagai pelabur utama, Porsche telah mengumpul sebanyak AS$100 juta dan mengetuai pusingan pembiayaan Siri C di mana beberapa buah syarikat melabur sejumlah AS$400 juta.

Selain itu, Group14 Technologies, yang berpangkalan di Woodinville, Washington, berhasrat untuk menggunakan pertambahan modal bagi mempercepatkan pengeluaran bahan anodnya di seluruh dunia untuk bateri lithium-ion. Sebelum akhir tahun ini, Group14 akan meletakkan asas kilang lain untuk pengeluaran bahan aktif bateri (BAM) di Amerika Syarikat (AS).

Sehubungan itu, pada masa akan datang, Group14 juga akan membekalkan Kumpulan Cellforce daripada Tubingen, di mana Porsche adalah pemegang majoriti. Cellforce diasaskan pada tahun 2021 oleh Porsche dan Customcells Holding.

Mulai tahun 2024, di Jerman, usaha sama itu dihasrat untuk menghasilkan sel bateri berprestasi tinggi yang dibangunkan sendiri dengan anod silikon untuk pengeluaran siri kecil, sukan permotoran dan kenderaan berprestasi tinggi.

Ahli Lembaga Eksekutif, Kewangan dan IT, Lutz Meschke semasa menjelaskan mengenai bateri keluaran baharu Porsche yang berkualiti dan berprestasi tinggi.

Sel bateri Cellforce dijangka akan digunakan dalam kenderaan Porsche berkuasa elektrik dengan rangkaian kuasa berprestasi tinggi.

Dalam pasaran dengan permintaan yang berkembang pesat, kerjasama dengan Group14 memastikan Cellforce mempunyai akses kepada teknologi masa depan berkualiti tinggi yang akan menjadikan sel bateri generasi akan datang jauh lebih cekap daripada bateri lithium-ion yang sedang digunakan.

Kimia sel baharu bergantung pada silikon sebagai bahan anod. Ia boleh meningkatkan ketumpatan kuasa dengan ketara berbanding bateri yang sedang dalam pengeluaran.

Bateri masa depan sewajarnya akan dapat menyimpan lebih banyak tenaga dalam dimensi yang sama, dan oleh itu akan mempunyai julat yang lebih besar daripada bateri yang ada di pasaran pada masa ini. Sementara itu, kimia inovatif juga mengurangkan rintangan dalaman bateri, membolehkannya menyerap lebih banyak tenaga semasa pemulihan, sambil mengecas lebih cepat.

Ahli Lembaga Eksekutif Penyelidikan dan Pembangunan, Michael Steiner berkata bahawa sifat-sifat kimia sel baharu adalah ia memiliki kemampuan pengecasan yang pantas, prestasi tinggi dan lebih ringan. Ia hampir selaras dengan matlamat pembangunan yang mereka tulis dalam spesifikasi untuk kereta sport elektrik.

Selepas proses semakan intensif, Kumpulan Cellforce memilih Group14 Technologies sebagai pengeluar bahan anod silikon yang paling menjanjikan bagi keperluan Porsche.

“Bahan anod daripada Group14 berpotensi untuk menjadi penukar permainan di jalan menuju masa pengecasan yang lebih singkat,” jelas Ketua Pegawai Operasi (COO) Kumpulan Cellforce, Markus Graf.