‘Bateri lautan’ penyelesaian isu tenaga boleh diperbaharui

LAS VEGAS, 7 JAN – Turbin angin terbiar pada hari yang tenang atau berputar dengan pantas apabila permintaan kuasa sudah dipenuhi menimbulkan masalah bagi tenaga boleh diperbaharui dan merupakan satu isu yang dapat ditangani di bawah laut, menurut pendapat penyelidik.

Dalam satu visi, ladang angin luar pesisir boleh menggunakan air laut untuk menyimpan tenaga pada asasnya sehingga ia diperlukan, membantu menghapuskan kebergantungan manusia terhadap bahan api fosil.

“Kami menghasilkan penyelesaian yang kami panggil sebagai bateri lautan,” kata Frits Bliek, ketua pegawai eksekutif syarikat permulaan Belanda, Ocean Grazer kepada AFP sambil mempamerkan sistem itu di pameran teknologi CES di Las Vegas.

Di tengah-tengah penolakan yang semakin meningkat daripada sumber tenaga pemanasan iklim seperti arang batu, simpanan tenaga hijau adalah kunci, kata pakar.

Itu kerana cuaca alam semula jadi tidak konsisten pada masa tenaga elektrik paling diperlukan.

‘Bateri lautan’ Bliek bergantung pada pundi tiub fleksibel yang besar di dasar laut, yang diisi dengan air laut oleh ladang angin.

Apabila kuasa diperlukan, tekanan lautan memerah air melalui sistem di dasar laut yang merangkumi turbin dan hasilnya adalah tenaga elektrik.

Pertimbangan utama dengan tenaga itu ialah kos dan sistem penyimpanan yang melibatkan beberapa jenis bateri bukan sahaja sangat mahal tetapi juga berisiko kebocoran atau pencemaran dalam persekitaran lautan.

Sistem yang bergantung pada tekanan telah digunakan dalam empangan hidroelektrik yang mengepam air ke dalam takungan di belakang empangan apabila permintaan elektrik menurun, dengan berkesan menyimpannya kembali melalui turbin kemudahan tersebut. – AFP

Frits Bliek semasa menerangkan bateri lauan Ocean Grazer, sistem penyimpanan tenaga boleh diperbaharui dalam air, semasa pameran CES di Las Vegas. – AFP