Bawa sejadah sendiri untuk solat di masjid

BANDA ACEH – Ratusan orang menyertai solat pada waktu malam bulan Ramadan di Masjid Besar Baiturrahman di ibu kota wilayah Aceh barat laut Indonesia.

Mereka mencuci tangan untuk mencegah penyebaran koronavirus sebelum mereka mengambil wuduk dan menunaikan solat. Mereka datang dengan memakai penutup mulut dan hidung, mengikuti arahan kerajaan, tetapi tidak selalu memakainya. Sebilangan jemaah membawa sejadah mereka sendiri setelah permaidani di masjid digulung pada bulan Mac lalu.

Seorang jemaah, Umar, memutuskan untuk mengikuti solat berjemaah di masjid dan memakai penutup mulut dan hidung untuk memastikan dia melakukan perkara yang betul seperti yang disarankan oleh kerajaan.

“Saya merasa tidak lengkap jika saya tidak menunaikan solat di masjid,” kata Umar.

Adegan itu sangat berbeza dengan bulan Ramadan masa lalu. Masjid di Banda Aceh dapat menampung ribuan orang, dan orang ramai membanjiri di luar bangunan masjid dalam beberapa tahun terakhir. Pada tahun ini, tidak lebih daripada 400 jemaah telah mengambil bahagian dalam solat malam tersebut. Mereka tidak bersesak, tetapi juga tidak melakukan penjarakan sosial.

Gambar bertarikh 28 April 2020, menunjukkan para jemaah menghadiri solat berjemaah pada malam bulan Ramadan di masjid di Lhokseumawe, Aceh. – AP

Kementerian Hal Ehwal Ugama Indonesia telah mengeluarkan panduan agar orang beribadat dari rumah, sekali dengan saranan kerajaan untuk bekerja dan belajar dari rumah. Dewan Ulama Indonesia sebelumnya juga mengeluarkan fatwa yang menasihatkan agar tidak melakukan solat berjemaah di daerah-daerah di mana COVID-19 telah tersebar secara tidak terkawal.

Wabak koronavirus di Indonesia terkuat di dalam dan sekitar ibu negara Jakarta yang padat penduduknya. Ia mencatatkan 4,002 kes dengan 370 kematian dari jumlah keseluruhan 9,511 kes dan 773 kematian di seluruh negara. Kerajaan pusat melaporkan sembilan kes COVID-19 di Aceh dengan satu kematian pada Selasa lalu.

Aceh adalah satu-satunya wilayah di negara Muslim paling ramai di dunia yang mengamalkan undang-undang Syariah. Pemerintahan wilayah itu adalah penyerahan yang dilakukan pemerintah pusat pada tahun 2001 sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengakhiri perang kemerdekaan selama puluhan tahun.

Majlis Ulama Aceh mengizinkan solat berjemaah setiap hari dengan syarat orang ramai mengikuti protokol kesihatan yang diumumkan sebelumnya, seperti memakai penutup mulut dan hidung dan membawa sejadah mereka sendiri. Sebilangan pendakwah memendekkan khutbah sehingga para jemaah tidak akan bertahan lama dalam kerumunan, dan beberapa buah masjid di Aceh tidak mengizinkan solat secara besar-besaran, mengikuti panduan kerajaan pusat.

Wakil ketua dewan Aceh, Faisal Ali mengatakan, dewan hanya membolehkan solat berjemaah di daerah-daerah tertentu sahaja.

“Bagi orang-orang yang tinggal di kawasan di mana wabak COVID-19 masih terkawal, mereka dapat melakukan solat yang diadakan di masjid dengan mengehadkan jangka masanya,” kata Ali. – AP