Bayar minyak tanpa wang tunai

Oleh Sim Y. H. & Daniel Lim
Gambar oleh Daniel Lim

BELAIT, 16 DIS – Buat pertama kalinya di negara ini, pembayaran tanpa wang tunai diperkenalkan di stesen minyak apabila Syarikat Pemasaran Brunei Shell (BSM) bekerjasama dengan Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) dan Progresif Cellular Sdn Bhd (Progresif) untuk menyediakan perkhidmatan berkenaan.

Pembayaran tanpa wang tunai yang dilancarkan di Stesen Minyak Shell Roxana, Seria, hari ini, termasuk BIBD QuickPay yang dipacu BIBD NEXGEN dan Progresif Pay.

Pengurus Jualan dan Pemasaran di BSM, Hajah Rozalina binti Haji CA Mohamed dalam ucapan alu-aluannya menjelaskan bahawa kedua-dua kaedah pembayaran tanpa wang tunai itu akan membantu memberikan kemudahan kepada pelanggan yang
mengunjungi stesen minyak layan diri berkenaan.

“Kaedah pembayaran tanpa wang tunai ini boleh digunakan bagi pembelian bahan api dan bukan bahan api dengan hanya mengimbas Kod QR menggunakan aplikasi mudah alih BIBD Quickpay atau Progresif Pay di kaunter Kedai Roxana, stesen minyak berkenaan,” jelasnya.

Beliau juga menyatakan bahawa pelaksanaan penyelesaian pembayaran tanpa tunai itu adalah selaras dengan usaha-usaha BSM ke arah pendigitalan dan komitmen ke arah menyediakan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan dengan menyediakan kemudahan dan pengisian minyak yang selamat di stesen tersebut.

Stesen Minyak Shell Roxana menyediakan perkhidmatan pembayaran minyak tanpa wang tunai hasil kerjasama dengan BIBD dan Progresif. – Gambar oleh Daniel Lim
BIBD QuickPay diperkenalkan di Stesen Minyak Shell Roxana, Seria, kelmarin.
Antara wakil dari BSM, BIBD dan Progresif yang hadir semasa pelancaran perkhidmatan pembayaran tanpa wang tunai di stesen minyak Shell Seria.

Sementara itu, sidang media juga telah diadakan bagi menjawab sebarang kebimbangan yang dibangkitkan, di mana perwakilan BSM, BIBD dan Progresif menjelaskan lebih lanjut mengenai sistem yang dilaksanakan. Salah satu kebimbangan yang dibangkitkan adalah penggunaan telefon bimbit di stesen minyak dan dalam hal ini, Hajah Rozalina mengingatkan bahawa penggunaan telefon bimbit di depan pam adalah ditegah seperti yang ditekankan dalam prosedur keselamatan, oleh itu, transaksi hanya boleh dibuat di kaunter pembayaran di dalam Kedai Roxana.

“Stesen Minyak Roxana adalah stesen minyak pertama yang menerima penyelesaian pembayaran tanpa tunai kerana ia merupakan satu-satunya stesen minyak layan diri di mana pelanggan perlu berhenti dan mematikan enjin kenderaan dan membuat pembayaran terlebih dahulu sebelum mengisi minyak,” jelas beliau.

Turut hadir pada majlis perasmian itu ialah Ketua Pembangunan Produk dan Perniagaan Progresif, Radi El Fassed; Pengurus Segmen Progresif, Abby Chu; Pengurus Perhubungan Progresif, Dayang Hafiza binti Ahmad; Pengurus Perundangan Progresif, Dayang Adina binti Haji Aliuddin; Associate Komunikasi, Awang Khairul Amilin; Ketua HSS BSM, David Mendes; Eksekutif Pemasaran Runcit BSM, Ronnie Wahabi; Penjagaan Perkhidmatan Pelanggan BSM, Dayang Roziah binti Haji Abdullah; Ketua IT BSM, Dayang Natrah binti Ahmad; Ketua Pegawai Pemasaran BIBD, Hajah Nurul Akmar; Ketua Perkhidmatan Pedagang BIBD, Law Siew Vui; Pemangku Ketua Perkhidmatan Digital BIBD, Saimon Puasa; Penyelia Perkhidmatan Digital BIBD; Awang Mohd Hafiz Hanafi bin Haji Kamsani; Pegawai Perhubungan Korporat, Hajah Adina binti Azahari; Pegawai Perhubungan Korporat serta Perhubungan Awam, Jazalinah Osman.

Law Siew Vui dipetik menyatakan bahawa inisiatif terbaharu mereka itu akan memberikan lebih banyak kemudahan kepada pelanggan di mana mereka tidak perlu untuk pergi ke ATM untuk mengeluarkan wang tunai bagi membuat pembayaran.

Bagi perniagaan pula, jelasnya, ia memberikan kemudahan kepada mereka dengan mengurangkan keperluan mereka untuk memegang jumlah wang tunai yang banyak serta menjadikan operasi mereka lebih efisien.

Beliau juga menyatakan bahawa matlamat mereka adalah untuk mempromosikan idea pembayaran tanpa wang tunai di kalangan warga Brunei serta menyokong usaha ke arah transformasi Brunei menjadi sebuah negara pintar.

Menurutnya, menggunakan sistem berkenaan, membolehkan para pedagang untuk mengurangkan beban kerja yang berhubung dengan penerimaan dan pengumpulan wang tunai, mengurangkan risiko kekurangan wang tunai di mesin, mengurangkan simpanan duit syiling dan wang kecil di setiap kedai serta mengurangkan risiko yang berkaitan dengan penyimpanan dan pemindahan wang tunai berkenaan ke bank.

Beliau menambah bahawa kerjasama terkini berkenaan, telah menambahkan lagi jumlah perniagaan dan pedagang di mana ia meliputi pelbagai jenis perniagaan daripada makanan dan minuman, produk kecantikan dan fesyen hingga ke jualan runcit dan automotif.

“Kami juga mahu untuk mempromosikan dan mening-katkan kesedaran mengenai terdapatnya penyelesaian yang efektif dan jimat kos kepada syarikat baharu dan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS),” ujarnya.

Radi El Fassed pula dipetik menyatakan bahawa Progresif Pay ialah sebuah dompet mudah alih yang diperkenalkan pada 2018 hasil daripada kerjasama antara BIBD dan Progresif di mana ia menyediakan kemudahan kepada semua warga Brunei yang mempunyai telefon mudah alih untuk membuat pembayaran bagi barangan dan perkhidmatan, pembayaran atas talian serta pemindahan wang kepada pengguna Progresif Pay yang lain tanpa perlu akaun bank.

Progresif Pay juga menerajui usaha ke arah ekonomi tanpa wang tunai negara menerusi inisiatif dengan pelbagai rakan kongsi seperti universiti-universiti tanpa wang tunai dengan UBD dan UTB.

Oleh itu, menyediakan pembayaran tanpa wang tunai di stesen-stesen minyak Shell merupakan langkah seterusnya dalam peta jalan Progresif untuk menyediakan perkhidmatan inovasi berkualiti tinggi kepada pasaran Brunei.

Progresif dan BSM akan bekerjasama mempromosikan projek stesen minyak tanpa wang tunai dengan memperkenalkan perkhidmatan itu kepada semua stesen minyak di Brunei.