Thursday, April 18, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  Bayar untuk tidur lena

  BEIJING – Pada suatu tengah hari di sebuah studio yang sunyi di Beijing, Xuan Yi akhirnya dapat tidur lena yang telah lama diidam-idamkan olehnya selama berbulan-bulan.

  Xuan merupakan salah seorang daripada kira-kira 300 juta rakyat China yang mengalami insomnia, akibat daripada budaya penuh tekanan dan tinggi stres yang menyebabkan ramai orang muda memilih untuk ‘lie flat’, yang mengutamakan kehidupan yang lebih santai dan sederhana.

  Dia mencuba segala-galanya, katanya kepada AFP daripada kaunseling psikologi kepada minyak pati.

  “Saya menghadapi tekanan kerja yang besar. Saya tidak dapat tidur sebelum pukul 2 atau 3 pagi dan terpaksa bangun semula pada pukul 7 pagi untuk memulakan kerja,” katanya.

  “Saya juga bekerja pada hujung minggu dan saya tidak mendapat tidur yang berkualiti untuk masa yang lama.”

  Li menggunakan gong semasa sesi selama satu jam di studio penyembuhan bunyinya di Beijing. – AFP
  Foto bertarikh 8 Disember 2023 ini menunjukkan orang sedang tidur semasa sesi penyembuhan bunyi selama satu jam di studio penyembuhan bunyi Yiyan di Beijing. – AFP
  Li membuat bunyi dengan menggunakan kayu hujan semasa sesi selama satu jam di studio penyembuhan bunyi Yiyan di Beijing. – AFP
  Sesetengah rakyat China sanggup untuk mengeluarkan duit bagi mendapatkan tidur yang berkualiti. – AFP

  Tetapi apabila tirai ditutup dan mangkuk nyanyian mula bergema di studio penyembuh Li Yan, dia akhirnya boleh tidur lena.

  Dengan bunyi gong, gendang air Ukraine, kayu hujan dan kuali tangan, Xuan dan rakan-rakan zaman mileniumnya tidur dengan nyenyak.

  Kira-kira 50 minit kemudian, mereka terjaga selepas apa yang mereka katakan sebagai tidur terbaik yang mereka alami selama bertahun-tahun dengan bayaran sebanyak 180 yuan (AS$25).

  “Berpuluh-puluh orang yang mempunyai fikiran yang tegang berbaring bersama-sama dan ingin membiarkan otak mereka berehat seketika,” kata Li kepada AFP.

  “Ia seperti mengecas bateri telefon bimbit awda daripada tiga peratus kepada 100 peratus.”

  KONSERT ‘LIE FLAT’

  ‘Tekanan’, ‘keresahan’ dan ‘insomnia’ adalah perkataan yang paling kerap didengar oleh Li.

  Menurutnya, dia sering menerima panggilan daripada pelanggan yang terdesak untuk berehat.

  “Saya memerlukan terapi ini segera, dalam setengah jam, saya sangat letih,” kata Li, seperti yang diberitahu oleh mereka.

  Ramai yang datang dari industri IT yang kompetitif di China, yang mempunyai beberapa insiden kemurungan dan keresahan tertinggi di negara itu, menurut Kertas Putih Kebangsaan mengenai Kesihatan.

  Syarikat gergasi seperti Alibaba di mana bekas ketua pegawai eksekutifnya, Jack Ma terkenal kerana menuntut agar pekerjanya bekerja secara berlebihan malah telah menggunakan sesi Li sebagai latihan teambuilding.

  Li menggelar kerjanya sebagai konsert ‘lie flat’, merujuk kepada meme popular yang memuji kelebihan menukar kehidupan yang penuh dengan tekanan tinggi kepada sesuatu yang lebih santai.

  Tetapi mangkuk nyanyian juga terikat dengan satu lagi trend yang semakin berkembang: ‘short escapes’, di mana orang muda merampas detik-detik kecil untuk diri mereka sendiri untuk melarikan diri daripada kesibukan harian.

  KEBAHAGIAAN ADALAH ‘BARANGAN MEWAH’

  Dikelilingi oleh bangunan pejabat di tengah-tengah Beijing, studio Li menawarkan slot masa yang disesuaikan dengan rutin sibuk pekerja muda.

  Menurutnya, dia telah melihat peningkatan permintaan dalam apa yang dipanggil sebagai ekonomi tidur sejak pandemik COVID-19, yang menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia mencetuskan peningkatan 25 peratus dalam insiden kemurungan dan keresahan di seluruh dunia pada tahun pertamanya.

  “Banyak emosi dan masalah telah muncul dan orang ramai perlu menangani diri mereka sendiri,” menurut Li.

  “Ramai yang aktif mencari penyelesaian sejak wabak itu.”

  Dan di negara di mana ramai yang beralih kepada permainan video atau membeli-belah untuk melepaskan tekanan, dia berkata, ‘rehat dan kebahagiaan kelihatan seperti barangan mewah. Xuan, sebagai contoh, bersedia untuk mengeluarkan duit bagi tidur yang lena.

  “Jika saya tidak membayar untuk sesi penyembuhan ini, saya mungkin perlu membayar untuk doktor.” – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...