Thursday, June 20, 2024
24 C
Brunei

  -

  Bayern Munich ambil Vincent Kompany sebagai jurulatih

  MUNICH, 30 MEI – Vincent Kompany adalah jurulatih baharu Bayern Munich yang tidak dijangka selepas pencarian panjang yang menyaksikan kelab Jerman itu ditolak oleh beberapa calon utama.

  Bekas kapten Manchester City berusia 38 tahun itu tiba di Bayern yang ditugaskan untuk mengawasi pemulihan selepas pendahulunya, Thomas Tuchel, mengetuai pasukan itu hanya ke tempat ketiga dalam Bundesliga, 18 mata di belakang juara Bayer Leverkusen.

  Bayern berkata Kompany telah menandatangani kontrak selama tiga tahun. Kompany adalah pengurus Burnley dalam Liga Perdana Inggeris dan mendapat pujian kerana gaya menarik pasukannya walaupun tersingkir musim lalu. Dia telah di bawah kontrak di Burnley hingga 2028. Tiada pengesahan segera mengenai saiz yuran pelepasan.

  Kompany berkata beliau melihat tugas Bayern sebagai cabaran yang dialu-alukan dan memberi isyarat akan membawa falsafah taktikal yang sama ke Jerman.

  “Sebagai jurulatih, anda perlu berpegang teguh pada watak anda: Saya suka memiliki bola, menjadi kreatif – tetapi kami juga perlu agresif dan berani di atas padang,” kata Kompany dalam satu kenyataan Bayern.

  “Saya kini menantikan perkara asas: bekerja dengan pemain, membina pasukan. Apabila asasnya betul, kejayaan akan menyusul.”

  Jurulatih lama Kompany di City, Pep Guardiola, memuji kemahiran kejurulatihan Kompany tahun lalu dan berkata ia ‘ditulis dalam bintang’ bahawa bekas bek tengah itu akan menguruskan City suatu hari nanti. Guardiola sangat diingati di Bayern, tempat beliau melatih dari 2013 hingga 2016. Sejak itu, tiada jurulatih yang bertahan selama dua musim penuh di Bayern.

  Ahli lembaga sukan Bayern, Max Eberl berkata kelab itu mengharapkan ‘lebih kesinambungan’ dalam kejurulatihannya selepas menandatangani Kompany.

  Bekas rakan sepasukan City menanti Kompany di Bayern. Penyerang Leroy Sané bermain bersama Kompany dari 2016 sehingga pemain Belgium itu meninggalkan kelab itu pada 2019. Beliau juga akan bergabung dengan Harry Kane selepas kedua-duanya bertatap muka dalam Liga Perdana Inggeris apabila penyerang itu bermain di Tottenham. – AP

  Vincent Kompany semasa perlawanan Liga Perdana Inggeris antara Burnley dan Nottingham Forest, di Turf Moor, di Burnley, England, pada 19 Mei 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...