Wednesday, June 7, 2023
34 C
Brunei

  -

  ‘Bayu Somerset’ hasil cetusan di sebalik cabaran COVID

  PUTRAJAYA – Belum genap setahun, jenama fesyen baju kurung kedah dan kebaya ‘Bayu Somerset’, hasil cetusan Siti Nurdiana Kamalul Arifin berjaya mencipta nama bukan sahaja dalam pasaran tempatan tetapi luar negara sehingga United Kingdom (UK) dan Australia.

  Namun, di sebalik kejayaan itu, ‘Bayu Somerset’ yang bermaksud ketenangan dan keselesaan (Bayu) dan diambil sempena sebuah daerah di UK (Somerset) yang menjadi tempat kesukaan usahawan muda itu ketika belajar di sana, dihasilkan ketika berdepan cabaran pandemik COVID.

  Siti Nurdiana, 29, berkata ketika wabak itu menjengah pada 2020, beliau yang berniaga secara sambilan menjual baju raya, melihat cara perniagaan turut berubah dengan beralih kepada kaedah dalam talian kerana pada masa itu sekatan pergerakan dilaksanakan menyebabkan orang ramai tidak dapat keluar rumah membeli-belah di kedai.

  “Tanpa melengahkan masa saya bertekad untuk mengambil kursus e-dagang dan pemasaran dalam talian dalam pengurusan perniagaan…pandemik ini membuka mata bahawa jualan di alam maya amat meluas dan boleh menjangkau sesiapa sahaja walaupun tiada kedai fizikal,” katanya kepada Bernama di pejabatnya di Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

  Ibu kepada seorang cahaya mata itu kemudian mengasaskan perniagaan sendiri pada Julai 2021 dengan modal RM10,000 bersama suaminya Mohamad Emir Mohamad Fauzi, 29, walaupun tiada ilmu dan pengalaman dalam jahitan.

  Pemilik dan Pengarah Urusan Bayu Somerset Siti Nurdiana Kamalul Arifin (kiri) bersama suaminya Mohamad Emir Mohamad Fauzi (kanan) ketika ditemui di Bukit Jelutong Shah Alam. – Bernama
  Siti Nurdiana Kamalul Arifin (kiri) bersama model yang memperaga rekaan baju terbarunya ketika ditemui di Bukit Jelutong Shah Alam. – Bernama

  Bekerja dalam industri perbankan selama lebih lima tahun, Siti Nurdiana tidak terfikir akan bertukar pekerjaan menjadi usahawan yang merupakan minat dan cita-citanya sejak sekian lama, namun terpendam akibat sibuk dengan kerjaya ketika itu.

  “Sepanjang 2020 saya banyak menguasai ilmu tentang e-dagang dan tahun seterusnya saya bersedia melangkah keluar dengan mengasah kemahiran untuk penggambaran dan promosi barang jualan untuk dimuat naik ke laman web jualan.

  “Saya tidak menyangka jualan berlipat ganda pada raya tahun lepas sekali gus jenama ini mendapat perhatian ramai bukan sahaja bangsa Melayu malah pelbagai lapisan masyarakat tempatan selain permintaan turut meningkat termasuk dari negara jiran seperti Brunei dan Singapura,” katanya.

  Siti Nurdiana berkata koleksi jenama ‘Bayu Somerset’ kini mencecah 190 corak dan terus maju dengan pembukaan butik pertama di Setia City Mall, Shah Alam selain merancang untuk memperluaskan jenama itu ke pasaran ASEAN yang dilihat mempunyai potensi besar untuk berkembang.

  “Ciri-ciri koleksi ‘Bayu Somerset’ ialah keselesaan, fabrik yang digunakan adalah kain kapas yang senang dijaga, coraknya juga ringkas selain harga mampu milik menjadi tarikan pelanggan dan sasaran saya ialah golongan berusia 20 hingga 40 tahun yang ingin berbaju tradisional dengan selesa,” katanya.

  Dalam pada itu, beliau turut membuka peluang kepada pelajar yang melakukan latihan amali di butiknya untuk mengasah bakat dalam bidang perniagaan industri fesyen termasuk reka bentuk dan seni kreatif, fotografi serta pengurusan dan perakaunan.

  “Pasukan saya ada 13 orang, semuanya muda dan bercita-cita tinggi. Tujuan kami mengambil pelatih adalah supaya kita dapat mengasah potensi mereka serta mempersiapkan generasi muda untuk menjadi usahawan dengan lebih yakin,” katanya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -