Bazar kreatif tawar peluang perniagaan usahawan muda

GAZA – Selama tiga hari berturut-turut, Ruba al-Kurd, seorang wanita muda Palestin dari bandar Rafah di selatan Semenanjung Gaza, telah mempamerkan karya seni buatan tangannya di bazar hotel khas untuk produk kreatif.

Dipanggil ‘Creative Land’, bazar itu membolehkan pelajar seni halus berusia 20 tahun dari universiti tempatan itu menjual artifak dan lukisan buatan tangan untuk mendapatkan wang. Jika tidak, al-Kurd hanya menjualnya melalui media sosial sebagai cara untuk menampung sebahagian perbelanjaannya di universiti.

“Saya telah memperoleh sebilangan pelanggan yang sesuai, tetapi saya tidak dapat menjangkau seluruh rakyat Palestin di Semenanjung Gaza, jadi saya menyertai pameran ini untuk memasarkan lagi produk saya kepada penduduk tempatan,” tambah al-Kurd.

Kira-kira 70 usahawan dan pemilik perniagaan menghadiri pameran perdagangan di sebuah hotel, yang dianjurkan bersama oleh Phoenix Advertising Company dan Palestinian Eyes Foundation, sebuah pertubuhan bukan kerajaan tempatan.

Hadeel Hammad, penganjur, berkata bazar itu adalah platform untuk usahawan muda, yang kebanyakannya mengendalikan e-dagang melalui media sosial, meneroka peluang perniagaan luar talian dengan pelanggan secara langsung.

Yasmine, 21, turut mencuba nasib di bazar itu mempromosikan produk penjagaan kulit dan kosmetiknya sendiri.

Graduan kolej itu berkata dia menceburi perniagaan itu dan melancarkan jenama ‘Jasmina’ pada Januari 2021 selepas gagal mendapatkan pekerjaan.

“Saya membangunkan produk penjagaan kulit dan rambut khusus dengan bahan semula jadi,” katanya kepada Xinhua, tambahnya produknya dipromosikan untuk pembuatan berasaskan penyelidikan dan kesan terapeutik.

“Saya telah lama bekerja untuk membina rangkaian dengan pelanggan saya, tetapi itu tidak mencukupi bagi saya, terutamanya kerana saya mahu bersaing dengan jenama komersial,” katanya. Hammad memberitahu Xinhua disebabkan kadar pengangguran yang tinggi di Gaza, ramai orang muda memilih untuk membuka perniagaan mereka sendiri di rumah.

Penganjur, melalui penganjuran bazar itu, ingin menghantar mesej “bahawa belia di Semenanjung Gaza bukanlah penganggur atau tidak berdaya, sebaliknya sebilangan besar daripada mereka adalah inovatif, walau apa pun projek mudahnya, mereka mampu mengubah nasib mereka. Hidup menjadi lebih baik,” tambahnya. Laporan yang dikeluarkan oleh Biro Perangkaan Pusat Palestin pada 2021 menunjukkan bahawa 53 peratus anak muda di wilayah Palestin menganggur. – Xinhua

Seorang wanita menyertai bazar hotel khas yang digelar ‘Creative Land’ di Kota Gaza. – Xinhua