Bazar Thailand buka tirai

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 OGOS – Sebagai acara tahunan dalam usaha mempromosikan ekonomi dan kerjasama dalam industri pelancongan, Kedutaan Diraja Thailand di Brunei Darussalam menganjurkan Bazar Thailand yang berlangsung selama tiga hari bermula hari ini di Pusat Membeli-Belah OneCity, Kampung Salambigar.

Perasmian bazar berkenaan telah disempurnakan bersama oleh Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali bin Apong selaku tetamu kehormat majlis dan Duta Besar Istimewa dan Mutlak Thailand ke Brunei Darussalam, Puan Yang Terutama Wanthanee Viputwongsakul.

Puan Yang Terutama dalam ucapan alu-aluannya menyatakan, menerusi acara seumpamanya ia turut meningkatkan keakraban hubungan antara kedua-dua buah negara.

Walau bagaimanapun, Puan Yang Terutama berkata, pada tahun ini dunia berhadapan cabaran besar apabila pandemik COVID-19 menjejaskan seluruh dunia yang menghalang daripada mengadakan acara dalam jumlah pengunjung yang ramai dan terpaksa menangguhkan acara-acara yang melibatkan perkumpulan ramai.

“Di Negara Brunei Darussalam, kita amat bertuah kerana kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam sungguh efektif dan efisien dalam mengawal penularan wabak,” ujar beliau.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ali dan PYT Wanthanee Viputwongsakul bersama-sama memotong reben bagi merasmikan Bazar Thailand, kelmarin.
Yang Berhormat Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan dibawa melawat ke salah sebuah petak pameran selepas perasmian bazar berkenaan.

Kedutaan Diraja Thailand, jelas beliau, telah bekerjasama dengan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri dan Kementerian Kesihatan serta pihak pengurusan OneCity bagi memastikan penjarakan sosial sentiasa dipatuhi semasa penganjuran acara selama tiga hari tersebut.

Pada bazar tersebut orang ramai boleh mendapatkan pelbagai produk makanan dan bukan makanan yang dihasilkan oleh peniaga-peniaga Thailand di negara ini. Antara makanan yang diminati ramai ialah seperti tom yam, salad papaya dan pulut nasi.

Selain itu beberapa pengimport produk Thailand turut menyertai bazar tersebut bagi mempromosikan produk berkualiti mereka.

Kedutaan berkenaan turut mempromosikan Thailand’s Health and wellness selain produk pelancongan kesihatan di mana para pengunjung boleh mendapatkan informasi mengenai produk serta perkhidmatan daripada hospital terkemuka di Thailand seperti Hospital Bangkok, Hospital Sumitivej dan Hospital Piyavate.

Pelbagai acara sampingan juga boleh disertai yang melibatkan kesenian kebudayaan Thailand dan kuiz-kuiz mini.