Friday, August 12, 2022
24.7 C
Brunei

BCIC edisi ke-4 labuh tirai

-

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 OGOS – Edisi keempat Cabaran Pelaburan Baiduri Capital (BCIC) berakhir dengan majlis penyampaian hadiah yang diadakan di Atrium Ibu Pejabat Bank Baiduri, 1 Jalan Gadong, hari ini.

Dua pasukan daripada edisi kali ini melangkaui jangkaan mereka sendiri dan memperoleh keuntungan besar pada akhir cabaran iaitu pasukan Syn4rgy yang memperoleh
keuntungan sebanyak $3,808.38 dan pasukan OneStock Co mendapat keuntungan sebanyak $1,632.80.

BCIC merupakan sebahagian daripada usaha untuk memupuk dan meningkatkan kesedaran mengenai pelaburan, perkhidmatan pasaran modal dan perdagangan sekuriti serta menyokong matlamat Brunei Darussalam Central Bank (BDCB) untuk meningkatkan celik pelaburan dalam kalangan orang awam.

Dalam cabaran berkenaan, setiap daripada sembilan pasukan yang mengambil bahagian diperuntukkan $5,000 sebagai modal permulaan untuk melabur dalam mana-mana sekuriti yang disenaraikan di tujuh bursa saham di Singapura, Malaysia, Hong Kong, China dan AS.
Sebarang keuntungan yang diperoleh oleh pasukan dalam cabaran pelaburan berkenaan akan disimpan oleh mereka.

BCIC bermula pada Januari tahun lalu dan berakhir secara rasmi pada Julai 2021. Apa yang membezakan edisi cabaran kali ini daripada sebelumnya ialah 40 peserta terdiri daripada alumni institusi pengajian tinggi tempatan dan antarabangsa.

Pasukan itu terdiri daripada gabungan peserta dengan berbagai-bagai tahap pengalaman pelaburan termasuk alumni Universiti Brunei Darussalam (UBD), Universiti Teknologi Brunei (UTB), Politeknik Brunei (PB), Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Kolej Perdagangan Laksamana (LCB) serta dari University of Bath dan University of Birmingham di UK.

Gambar ramai semasa majlis penyampaian hadiah yang berlangsung di Atrium Ibu Pejabat Bank Baiduri, kelmarin. – Gambar serahan Bank Baiduri
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -