Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  BDNOC, KKBS buat persiapan Larian Hari Olimpik 23 Jun

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 JUN – Majlis Olimpik Kebangsaan Brunei Darussalam (BDNOC) dengan kerjasama Jabatan Belia dan Sukan, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS) sedang bersiap sedia untuk menganjurkan Larian Hari Olimpik yang dinanti-nantikan pada 23 Jun ini.

  Dalam kenyataan yang dikeluarkan, BDNOC menjelaskan bahawa larian bermula di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien dan akan membawa peserta melalui jalan-jalan indah di ibu kota, melepasi mercu tanda seperti Masjid Omar ‘Ali Saifuddien, Taman Mahkota Jubli Emas, dan Kampong Ayer sebelum berakhir semula di titik permulaan.

  Sepanjang laluan itu, stesen-stesen air akan disediakan untuk memastikan keperluan penghidratan para peserta dipenuhi sepanjang larian. Laluan berkenaan telah dirancang dengan teliti untuk memberikan pengalaman larian yang menyeronokkan dan mempamerkan beberapa sorotan budaya dan seni bina Brunei.

  Larian akan dibahagikan kepada tiga kategori iaitu Kategori 5 kilometer (km) bagi terbuka lelaki dan perempuan, Kategori 3KM bagi lelaki dan perempuan berusia 60 tahun ke atas serta Kategori 1.8km untuk lelaki dan perempuan bawah 12 tahun dan orang kelainan upaya (OKU).

  Peserta digalakkan untuk membiasakan diri dengan laluan sebelum hari acara untuk memastikan pengalaman larian yang lancar dan menyeronokkan.

  GAMBAR SERAHAN BDNOC

  Para peserta yang berdaftar untuk Larian Hari Olimpik 2024 dikehendaki mengambil baju acara masing-masing pada hari acara.

  Tempat pengambilan adalah di Grand Stand, Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien, bermula 5:30 pagi hingga 6:30 pagi.

  BDNOC mengingatkan bahawa hanya peserta yang berdaftar sahaja dibenarkan untuk mengambil baju Larian Hari Olimpik.

  Tiada urusan kutipan alternatif boleh dibuat kepada mereka yang tidak dapat mengambil baju mereka pada tarikh yang ditetapkan.

  Peserta yang berdaftar mesti membawa resit mereka dan satu bentuk pengenalan (seperti kad pengenalan atau mana-mana dokumen lain yang berkaitan) untuk tujuan pengesahan.

  Bagi peserta berkeperluan khas, tempat turun yang ditetapkan terletak di hadapan Jabatan Perkhidmatan Elektrik bagi melancarkan proses pengambilan baju acara.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...