Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Beamon lelong pingat emas Olimpik

  NEW YORK, 31 JAN – Lima puluh tahun selepas melakukan lompatan sejauh 29 kaki pada Sukan Olimpik Musim Panas Bandar Mexico 1968, rekod Bob Beamon masih kekal walaupun dia sudah bersedia untuk berpisah dengan pingat emasnya.

  “Sudah tiba masanya untuk saya menyerahkannya,” kata lelaki berusia 77 tahun itu kepada AFP, menjelang lelongan anugerah oleh Christie’s esok di New York.

  Lompatan bersejarah Beamon secara teknikalnya pada 29 kaki dan dua 1/4 inci telah memecahkan rekod sebelumnya sebanyak hampir 22 inci.

  Ia kekal sebagai rekod dunia sehingga Kejohanan Dunia Tokyo 1991, dan masih kekal sebagai lompatan Olimpik paling jauh.

  Di tengah-tengah pasaran memorabilia sukan yang semakin berkembang, pakar di Christie’s telah menganggarkan harga antara AS$400,000 dan AS$600,000.

  “Acara lelong itu adalah cara terbaik untuk mempamerkan pingat itu, tetapi juga untuk mengekalkan kenangan tentangnya,” kata Beamon kepada AFP, sambil menambah dia berharap dapat memberi peluang kepada seseorang yang ‘memahami kepentingan pencapaian olahraga.’

  Sukan Paris yang semakin hampir, yang ditetapkan pada bulan Julai, memberi banyak peluang untuk mempamerkan emas dalam pameran kepada orang ramai, katanya.

  Beamon masih mengingati ‘hari luar biasa’ iaitu 18 Oktober 1968, selepas hampir terlepas perlawanan kerana melangkaui dua lompatan kelayakannya.

  Tetapi ‘hari itu… segala-galanya sempurna untuk saya. Anginnya sempurna. Cuaca semasa saya melompat adalah sempurna,’ dia ingat. ‘Hujan turun sejurus selepas saya melompat.’ – AFP

  Pingat emas Olimpik yang dihadiahkan kepada Bob Beamon selepas acara lompat jauh lelaki dipamerkan di Christie’s di New York pada 29 Januari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...