Beberapa kawasan Belait dilanda banjir

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 NOV – Hujan lebat yang turun sejak beberapa hari kebelakangan ini telah menyebabkan beberapa buah kawasan rendah di Daerah Belait dilanda banjir.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, menyatakan bahawa Cawangan Operasi B Daerah Belait, JBP, kelmarin, telah membuat pemantauan di kawasan Mukim Sukang yang mana melibatkan 11 buah kawasan banjir dengan ketinggian air di paras 2.2 meter.

Kenyataan menyatakan bahawa rombongan pemantauan diketuai oleh Pegawai Pemerintah JBP Cawangan Operasi B, Penguasa Kanan JBP Noor Aflan bin Awang Kachi.

Pada masa yang sama, rondaan pemantauan banjir juga dijalankan dari semasa ke semasa di kawasan Mukim Bukit Sawat dan Mukim Labi oleh anggota dari Balai Bomba Sungai Liang yang termasuk tujuh tempat di kawasan Mukim Bukit Sawat dan empat di Mukim Labi iaitu Simpang 1366 Merangking Hilir, Jalan Utama Merangking Hilir, Jalan Singap, jalan menuju ke Jambatan Sungai Kagu, Jalan Kandul, Jalan Laid Lakang, Kampung Sungai Mau, Perumahan Pos Polis Bukit Puan, Jalan Utama Bukit Puan, Jalan Beluhur dan Jalan Sungai Petai.

JBP dalam kenyataannya menyarankan kepada orang ramai supaya memastikan pintu rumah dan jendela dalam keadaan tertutup jika mereka tidak berada di dalam rumah bagi mengelakkan binatang-binatang liar seperti biawak, ular dan buaya memasuki rumah.

Jabatan Bomba dan Penyelamat mengadakan pemantauan di beberapa buah kawasan di Mukim Sukang, Mukim Bukit Sawat dan Mukim Labi yang dilanda banjir baru-baru ini. – Gambar serahan JBP