Beberapa kilang China langgar peraturan antiasbut

BEIJING, 3 Jan – Kementerian persekitaran China hari ini berkata bahawa sebilangan syarikat yang tidak ditentukan telah menyalahi peraturan yang bertujuan mengurangkan asbut ketika tempoh pencemaran yang terutamanya beracun di negara itu.

Kementerian Perlindungan Persekitaran berkata 10 pasukan pemeriksaan mendapati syarikat-syarikat menyambung semula pengeluaran di sebalik tegahan kerajaan dan tidak mematuhi langkah pengurangan pengeluaran wasap.

Pengumuman itu dibuat ketika 24 buah bandar di bawah ‘amaran merah’ pencemaran, tahap amaran tertinggi di dalam sistem empat tingkat di China.

Apabila pihak berkuasa mengeluarkan amaran merah, sebilangan syarikat pengilangan diperlukan mengurangkan pengeluaran dan kenderaan yang begitu mencemari ditegah dari berada di jalan raya.

Akhbar rasmi, Agensi Berita Xinhua berkata kementerian itu telah memberikan hukuman setelah mendapati lebih 500 tapak binaan dan perusahaan, termasuklah kilang metalurgi, kimia pertanian dan keluli dan 10,000 buah kenderaan telah mencabuli pelan respons pencemaran.

Xinhua tidak memberikan butiran tentang penghukuman itu.

Beijing dalam ‘amaran jingga’, tahap amaran kedua tertinggi sejak Jumaat. Amaran itu pada asalnya dijangka berakhir pada Ahad, tetapi pihak berkuasa melanjutkannya selama tiga hari apabila asbut berterusan.

Para penduduk di ibu negara berkata udara kelabu mengakibatkan mereka merasa murung.

“Saya mempunyai seorang anak, tetapi dia hanya tinggal di dalam rumah dan dia malah tidak dapat keluar rumah untuk menikmati cahaya matahari dan itu benar-benar membimbangkan saya,” kata seorang jurujual, Zhan Yan.

“Asbut telah memberi impak besar negatif pada emosi orang ramai,” kata seorang lagi lelaki, Gao Yan, yang bekerja bagi syarikat perundingan.

“Kami benar-benar berharap kami boleh menjalani kehidupan dengan langit biru dan sihat.”

China telah lama berdepan beberapa pencemaran udara paling teruk di dunia, yang berpunca dari kebergantungannya pada arang batu bagi tenaga dan pengeluaran kilang dan juga dari kereta yang lebih berusia dan kurang efisien di jalan rayanya.

Kawalan tidak mencukupi ke atas industri dan standard penguatkuasaan yang tidak ketat mengakibatkan masalah pencemaran semakin teruk. – AFP