Tuesday, April 23, 2024
35.6 C
Brunei

  -

  Beberapa stesen minyak ditutup sementara

  Oleh Sim Y. H. –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 1 NOV – Beberapa buah stesen minyak di tiga buah daerah dijadualkan untuk ditutup sementara bagi kerja-kerja pemeriksaan dan penelitian ke atas alat sukatan untuk pam minyak bagi November 2023.

  Unit Sukatan dan Timbangan (SDT), Bahagian Industri dan Ekosistem Perniagaan (IBE) di bawah Kementerian Kewangan dan Ekonomi menyatakan akan melaksanakan kerja-kerja pemeriksaan dan penelitian bacaan ketepatan ke atas alat sukatan jenis pam minyak di beberapa stesen minyak di seluruh negara.

  Menurut SDT, langkah berkenaan adalah selaras dengan Akta Sukatan dan Timbangan 1983 Penggal 151, di mana pemeriksaan bacaan ketepatan, sah dan berdaftar dengan Unit SDT adalah dikehendaki ke atas penggunaan alat sukatan dan timbangan bagi tujuan perdagangan.

  Dengan mengambil kira keselamatan dan kesejahteraan orang ramai serta para tenaga kerja yang terlibat sepanjang kerja-kerja pemeriksaan dan penelitian berkenaan, stesen-stesen minyak akan ditutup bermula pukul 9 pagi hingga selesai, yang mana anggaran pelaksanaannya adalah sekitar 2 jam.

  Pemeriksaan dan penelitian ke atas stesen-stesen minyak itu adalah pemeriksaan rutin yang dikendalikan tiga kali setahun.

  Stesen-stesen minyak terlibat bagi Daerah Brunei dan Muara adalah pada 6 November di Stesen Minyak IBA, 7 November di Stesen Minyak Koperasi Persatuan TIBA (KOTIBA), 8 November di Stesen Minyak Shahryza Bunut dan Stesen Minyak Pekan Muara Sdn Bhd, 9 November di Stesen Minyak Amanah Haji Abdullah Panglima Raja Othman, 11 November di Stesen Minyak Gadong Sdn Bhd, 14 November di Stesen Minyak Hajah Badariah dan Anak-Anak, 15 November di Stesen Minyak Koperasi Usahajaya Pekira Berhad dan 16 November di Stesen Minyak TAIB Delima.

  Bagi Daerah Belait pada 9 November di Stesen Minyak Roxana dan 16 November di Stesen Minyak Koperasi Perniagaan dan Perusahaan Melayu, bagi Daerah Tutong pada 20 November di Stesen Minyak Perusahaan Cahaya PAKATAN Berhad dan 22 November di Stesen Minyak KODRAT Berhad, manakala itu, bagi Daerah Temburong pada 29 November di Stesen Minyak Negalang Maju Sdn Bhd.

  Orang ramai yang mempunyai sebarang pertanyaan lanjut, boleh menghubungi Unit SDT melalui e-mel, sdt@mofe.gov.bn atau melalui talian 2334092.

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL - Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat...