Beijing longgarkan beberapa sekatan

BEIJING, 1 JULAI – Beijing mula melonggarkan beberapa sekatan yang dikenakan sebelum ini untuk mengekang penularan wabak koronavirus yang baharu dan melaporkan hanya tiga kes baharu di bandar itu hari ini, meningkatkan harapan agar jangkitan koronavirus itu dapat diatasi sepenuhnya.

Ibu negara China telah menutup puluhan kediaman komuniti dan melakukan ujian besar-besaran bulan lalu selepas beratus-ratus jangkitan baharu menimbulkan kebimbangan penularan semula virus.

Tetapi lima kediaman komuniti yang tidak mempunyai kes virus baharu dalam tempoh kawalan telah dibebaskan daripada sekatan kelmarin, lapor media kerajaan, ketika bandar itu mula melonggarkan sekatan.

Sebanyak tujuh kediaman komuniti Beijing yang lain telah mula dikenakan perintah berkurung selepas berlakunya penularan jangkitan.

Sebilangan besar kes dikaitkan dengan pasar Xinfadi yang membekalkan sekitar 80 peratus produk segar Beijing, sekali gus telah mencetuskan kebimbangan mengenai keselamatan makanan.

Agensi berita China yang dikendalikan oleh kerajaan telah melaporkan penutupan lima kediaman komuniti di daerah Fengtai telah dihentikan, dan pakar pengendalian penyakit akan mengusulkan rancangan untuk menghapus sekatan terhadap tujuh lagi di daerah sekitar pasar.

Tetapi laporan itu mengatakan bahawa mereka harus tetap melaksanakan penjarakan sosial secara ketat. – AFP

Seorang wanita warga emas (kanan) menunggu untuk menjalani ujian pengambilan sampel bagi wabak koronavirus COVID-19 di Beijing kelmarin. –AFP