Friday, August 19, 2022
30.5 C
Brunei

Beijing, New Delhi ‘lemas’ dalam asbut

-

BEIJING/NEW DELHI, 5 NOV – Dua buah ibu negara di Asia Timur dan Asia Selatan, Beijing dan India hari ini ‘lemas’ dalam asbut tebal akibat pencemaran udara yang teruk.

Di Beijing, lebuh raya dan taman permainan sekolah ditutup akibat pencemaran, ketika China mempertingkatkan pengeluaran arang dan berdepan penelitian ke atas rekod alam sekitarnya pada rundingan penentuan iklim antarabangsa.

Pemimpin dunia berkumpul di Scotland minggu ini bagi Sidang Kemuncak Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (COP26) yang digelar sebagai satu peluang terakhir untuk menghindari bencana perubahan iklim, meskipun Presiden China, Xi Jinping menyampaikan ucapan secara bertulis berbanding menghadirinya secara bersemuka.

China – pencemar terbesar bagi gas rumah hijau bertanggungjawab bagi perubahan iklim – mempertingkatkan pengeluaran arang selepas rangkaian bekalan dalam masa beberapa bulan lalu bergolak dengan kekurangan tenaga akibat sasaran pelepasan tegas dan rekod jualan bahan api fosil.

Pemandangan asbut tebal menye-lubungi sebahagian besar utara China hari ini, dengan tahap penglihatan di beberapa kawasan berkurangan lebih 200 meter, menurut biro kaji cuaca negara. Sekolah-sekolah di ibu negara – yang akan menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk pada Februari – diarahkan menghentikan kelas-kelas pendidikan fizikal dan aktiviti luar kelas.

Manakala lebuh raya utama ke bandar-bandar besar termasuk Shanghai, Tianjin dan Harbin ditutup akibat jarak penglihatan teruk.

Di New Delhi, pencemaran udara bertoksik disebabkan permainan bunga api semalaman sempena festival Diwali di bandar besar itu, meskipun ia diharamkan. Tahap partikel merbahaya PM 2.5 melebihi 400 secara purata dalam indeks kualiti udara, 15 kali lebih tinggi berbanding had harian selamat.

Bunga api digabung dengan pencemaran industri dan kenderaan serta pembakaran di ladang-ladang, menjadikan New Delhi dan bandar-bandar lain sekitarnya di India pada musim sejuk ini bertambah teruk pencemarannya.Sandeep, seorang penduduk di New Delhi, memberitahu AFP hari ini bahawa kerajaan tidak melakukan usaha mencukupi untuk menangani cabaran pencemaran.

“Saya kira kerajaan perlu melipatgandakan usaha, bukan sahaja kami batuk lebih teruk, malahan tekak kami sering gatal dan mudah diserang demam,” tambahnya ketika riadah pagi di Lodhi Gardens, New Delhi. – AFP

 

ABOVE & BELOW: Seorang wanita berjalan di hadapan ibu pejabat China Central Television (CCTV) dalam keadaan udara yang tercemar di Beijing, China (BAWAH) manakala asbut tebal menyelubungi langit di New Delhi,India, 5 Nov. – AFP/AP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -