BeIN minta EPL jalani siasatan pengambilalihan Magpies

DOHA, 22 APRIL – Rakan penyiaran utama Liga Perdana Inggeris (EPL) telah meminta ketua-ketua kelab untuk membuat penyiasatan ke atas bida pembelian Arab Saudi ke atas Newcastle mengenai tuduhan privasi, ia berkata hari ini.

The Magpies semakin hampir dibeli kepada konsortium yang disokong oleh Arab Saudi yang melibatkan putera mahkota, Mohammed bin Salman, sekitar 300 juta pound.

Ia melaporkan kelmarin bahawa wang pendahuluan sebanyak 17 juta pound telah dibayar kepada pemilik Newcastle Mike Ashley dalam sebahagian daripada perjanjian.

EPL mesti memutuskan jika pemilik baharu memenuhi kriteria ujian pemilik dan pengarah-pengarahnya.

BeIN yang berpangkalan di Qatar menuduh Arab Saudi menjadi dalang penyiaran tidak sah milik BeIN, yang termasuk perlawanan EPL, atas sebahagian dari persengketaan antara Doha dan Riyadh, Saudi menafikan tuduhan itu.

BeIN telah meminta ketua-ketua kelab untuk membuat penyiasatan ke atas bida pembelian Arab Saudi ke atas Newcastle mengenai tuduhan privasi dan meminta EPL memastikan jika pemilik baharu memenuhi kriteria ujian pemilik dan pengarah-pengarahnya. – AFP

Dalam sepucuk surat kepada liga utama kelab England, BeIN menyeru untuk memberi tekanan kepada pegawai liga untuk menyiasat sama ada ‘pengarah, pegawai dan wakil-wakil lain’ Saudi mesti sepadan dan sesuai dengan Newcastle.

“Permintaan saya berdasarkan peranan kerajaan Arab Saudi pada masa lalu dan berterusan mencuri kepentingan pengiklanan kelab anda, Liga Perdana Inggeris, keseluruhan rakan penyiaran dan bola sepak secara amnya – yang bagi saya anda akan bersetuju, tidak boleh diendahkan,” tulis ketua eksekutif BeIN Yousef al-Obaidly.

“Ia tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa model ekonomi masa depan bola sepak sedang dipertaruhkan.”

BeIN menuduh berikutan hubungan di antara kedua buah negara yang renggang dan sekutunya, Riyadh menubuhkan operator televisyen sukan yang dicuri dari BeIN.

Penstriman itu kemudiannya disiarkan semula di satelit yang dikendalikan oleh Riyadh, BeIN berkata.

Meskipun penyiaran satelit telah dihentikan, BeIN berpendapat bahawa kotak pengagihan oleh operasi pencetak yang dirompak ‘beoutQ’ masih boleh diakses ke siaran sukan tidak sah menggunakan teknologi Internet. – AFP